Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

„În mâinile Curţii Constituţionale va fi noua Constituţie a României”
11.06.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 10 iunie 2013, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în fața președintelui României și a președinților celor două Camere ale Parlamentului a noilor membri ai Curții Constituționale, potrivit unui comunicat.

Traian Băsescu: „Domnule preşedinte al Senatului,
Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Domnule preşedinte al Curţii Constituţionale,
Doamnelor şi domnilor judecători,

Încep prin a mulţumi celor trei judecători ai Curţii Constituţionale care astăzi îşi încetează mandatul, pentru înaltele funcţii pe care le-au deţinut. Vreau să mulţumesc doamnei judecător Aspazia Cojocaru, domnului Predescu şi domnului Gaspar. Aţi trecut prin momente dificile, alături de ceilalţi şase colegi şi v-aţi dus la bun sfârşit misiunea. Astăzi, trei noi judecători ai Curţii Constituţionale intră în mandat, un mandat de nouă ani şi dânşii se alătură efortului, care de multe ori în România nu s-a dovedit uşor, de a menţine statul de drept în liniile sale constituţionale. Nu aş vrea să fac o evocare a activităţii Curţii, pentru că nu pleacă toată Curtea, ci doar trei judecători, dar aş privi spre viitorul apropiat.

În mâinile Curţii Constituţionale va fi noua Constituţie a României. Nu preget să menţionez că, în momentul de faţă, Constituţia României şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul element care a stat la baza intenţiei de revizuire a Constituţiei a fost legat de politica de simplificare a statului şi ca urmare, de a răspunde votului de la referendumul din 2009, exprimat într-un referendum valid. Astăzi se elaborează o nouă Constituţie, după ce propunerea iniţială de revizuire a fost respinsă, o Constituţie care începe să nu mai semene a «lege a legilor», pentru că intră în detalii, iese din principiile generale ale unei Constituţii.

Vreau să subliniez – nu pentru că aş critica pe cineva, dar în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, am obligaţia să spun ce gândesc – revizuirea Constituţiei în baza referendumului era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului, de a se intra în detalii inutile într-o Constituţie.

Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului, un risc de înscriere în Constituţie a unor elemente care nu au ce căuta în Constituţie, ci în legi. Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii în care deja s-a intrat. Nu ştim unde vrem să ajungem exact. Constituţia actuală, proiectul actual, până la stadiul la care s-a derulat nu înseamnă simplificarea statului, ci complicarea lui. Exprim acest punct de vedere pentru că am şi o altă îngrijorare, dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj, făcându-se abstracţie de prevederile din articolul 1, articolul 2, articolul 60 din Constituţie.

Cred că sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumurile exprimă suveranitatea poporului, exact aşa cum spune în Constituţie. Aceasta este una din marile mele îngrijorări şi profit că sunt aici toţi judecătorii Curţii Constituţionale, cu certitudine voi reacţiona decent, în spiritul Constituţiei, dar voi reacţiona la neluarea în consideraţie a referendumului din 2009.

În altă ordine de idei, voi fi ca şi până acum un partener al Curţii Constituţionale, voi colabora cu Curtea Constituţională, ca de altfel şi cu toate celelalte instituţii ale statului şi nu voi ezita să îmi exprim punctul de vedere cu privire nu numai la revizuirea Constituţiei, dar şi cu privire la regionalizare, care, de asemenea, în momentul de faţă nu pare a duce la o simplificare a statului, ci dimpotrivă, la crearea unor noi etaje intermediare, la crearea unei noi birocraţii. Poate că nu primul, nu al doilea, dar poate al treilea articol al Constituţiei ar fi acela că România ar trebui să se manifeste printr-un stat flexibil, un stat simplu, un stat care să nu împovăreze populaţia. Acestea sunt cele câteva cuvinte pe care am dorit dă le spun.

Doresc succes tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale. Repet, ca şi până acum, le voi un partener în a veghea la constituţionalitatea legilor şi la funcţionalitatea statului. Vă mulţumesc, încă o dată, celor care plecaţi din Curte. Vă asigur că vă sunt recunoscător pentru corectitudinea cu care aţi exprimat punctele de vedere care ne-au ajutat să ţinem legislaţia statului român în limitele Constituţiei. Vă mulţumesc şi vă doresc succes, în mod deosebit celor trei noi membri ai Curţii Constituţionale! Felicitări!”

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.