Secţiuni » Notari publici
Notari publici

Actul autentic va fi întocmit într-un singur exemplar original


10 iunie 2013 | Alin BRICEAG

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Începând cu 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activităţii notariale nr. 36/1995, care a marcat însemnate schimbări în activitatea notarială. De asemenea, în scurt timp va intra în vigoare şi noul Regulament pentru punerea în aplicare a Legii nr. 36/1995, republicată, informează UNNPR.

O modificare notabilă o constituie prevederea potrivit căreia actul autentic va fi întocmit într-un singur exemplar original, care se va păstra în arhiva notarului public. Prin urmare numai acesta şi anexele sale urmează să fie semnate de părţi şi după caz, de alte persoane prevăzute de lege. În schimb părţile vor primi câte un duplicat de pe actul original, fără plata unor taxe suplimentare; duplicatul va purta numai semnătura notarului şi sigiliul biroului notarial şi va avea aceeaşi forţă probantă şi, după caz, executorie ca şi originalul actului.

Prin încheierea actelor notariale într-un singur exemplar original, în primul rând se va reduce şi poate chiar se va elimina posibilitatea falsificării înscrisurilor notariale ce poartă semnăturile părţilor. Pentru îndeplinirea obligaţiei de comunicare a actelor autentice notariale către oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, poliţie, oficiile de stare civilă, direcţiile de taxe şi impozite etc., se vor folosi tot duplicate. După cum s-a arătat, toate duplicatele eliberate în ziua autentificării actului sunt scutite de plata oricărui onorariu suplimentar.

De altfel, procedura încheierii actului notarial autentic într-un singur exemplar nu este originală, ci o întâlnim în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, în ţări cu veche tradiţie în domeniul notarial, cum sunt Franţa, Belgia, Italia, Germania etc. Este cunoscut faptul că Franţa reprezintă un reper în domeniul dreptului civil dar şi în privinţa legislaţiei notariale, la care notariatul român se raportează constant.

În actualul context legislativ copiile legalizate din arhivă vor semăna, ca formă, cu duplicatul actului autentic existent în arhiva notarului public; după formula de duplicat se va aplica încheierea de legalizare a copiei. Orice notar poate întocmi copii legalizate de pe duplicatele emise de orice alt notar.  Ulterior datei la care s-a autentificat actul eliberarea unui duplicat va putea fi făcută numai de notarul public care deţine arhiva în care se află exemplarul original.

Alin BRICEAG, UNNPR

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică