Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Precizări privind procedura notarială a divorţului


12.06.2013 | Alin BRICEAG
Secţiuni: Content, Drept civil, Dreptul familiei, Notari
JURIDICE - In Law We Trust

Procedura divorţului înfăptuit pe cale notarială a fost instituită încă din anul 2010 prin Legea nr. 202/2010, privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor şi pusă în aplicare prin aprobarea Ordinului Ministrului justiţiei nr. 81/C/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 59/24.1.2011.

Procedura notarială împreună cu cea dată în competenţa ofiţerului de stare civilă, deci realizată pe cale administrativă, reprezintă alternative la procedurile soluţionate prin intermediul instanţelor judecătoreşti atât cea tradiţional contencioasă, cât şi cea ulterioară, necontencioasă. Măsura adoptării lor se înscrie în sfera hotărârilor luate pentru a se degreva sistemul judiciar de soluţionarea unor cauze care pot fi rezolvate şi pe cale de înţelegere a soţilor.

Părţilor din cadrul unei acţiuni de divorţ pe cale notarială li se asigură un cadru mai rapid (legea prevăzând stabilirea unui singur termen de reflecţie, de 30 de zile) şi mai puţin costisitor pentru soluţionarea divorţului, fără cheltuieli de judecată, de reprezentare, etc.

În altă ordine de idei procedura divorţului îndeplinită pe cale notarială asigură confidenţialitatea dezbaterii, faţă de cea în faţa instanţei care are, prin esenţă, un caracter public.

Costurile datorate de părţi sunt în sumă de 500 de lei la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată. Acest tarif este prevăzut în Anexa nr. 1, pct. 28 din Ordinul Ministrului justiţiei nr. 46/C/2011. În situaţia în care soţii au copii minori, proveniţi din căsătorie sau adoptaţi, acestui onorariu i se mai adaugă şi cel aferent autentificării convenţiei prin care părinţii soţi se înţeleg cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti în comun, precum şi la stabilirea contribuţiei lor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor, aspecte care se cuantifică şi din punct de vedere patrimonial.

În timp ce pentru divorţul pronunţat pe cale notarială normele cu privire la tarifele de onorarii prevăd un onorariu de 500 lei la care se adaugă TVA, pentru cel pronunţat pe cale administrativă de ofiţerul de stare civilă Codul fiscal [art. 283 alin. (31)] prevede o taxă de 500 de lei care poate fi majorată cu până la 20% prin hotărâre a consiliului local. În concluzie, faţă de procedura îndeplinită pe cale administrativă în faţa ofiţerului de stare civilă, cheltuielile legate de înfăptuirea acestei proceduri pe cale notarială sunt aproximativ egale. În plus noul Cod civil a dat numai în competenţa notarului public desfacerea căsătoriei din care au rezultat copii minori, în vreme ce ofiţerul de stare civilă are atribuţii similare doar în privinţa căsătoriei fără copii.

În final mai precizăm că Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România nu a făcut şi nici nu avea cum să facă presiuni asupra legiuitorului în scopul îndrumării cauzelor de divorţ către notarii publici, ci din contră Codul civil şi legislaţia aferentă prevede posibilitatea mai multor opţiuni pentru soţi pentru desfiinţarea căsătoriei.

Considerăm că legiuitorul a luat o hotărâre judicioasă în stabilirea competenţelor în sensul celor mai sus arătate, plecând de la constatarea că din anul 1953 notarul a dovedit echilibrul şi pregătirea necesară pentru a soluţiona cauze civile legate de dezbaterea succesiunilor, proceduri care se, în perioada ulterioară se soluţionează din ce în ce mai rar prin intermediul instanţei.

Alin BRICEAG, UNNPR

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro