BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Cluj. Nesemnarea minutei de către judecător

13.06.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Abonare newsletter

Curtea de Apel Cluj a hotărât că prin lipsa sau nesemnarea minutei hotărârii instanţei de fond sunt încălcate prevederile art. 309 C. proc. pen., prin care se stabileşte că rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii. Curtea a precizat că absenţa sau nesemnarea minutei face imposibilă verificarea respectării unor dispoziţii legale imperative, cum sunt cele referitoare la compunerea instanţei, astfel că sentinţa este contrară legii, fiind lovită de nulitate absolută în conformitate cu dispoziţiile art. 197 alin. 2 C. proc. pen. Fiind vorba de o nulitate absolută, aceasta nu poate fi acoperită în niciun mod, impunându-se rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, doar în privinţa dezbaterii pe fond a procesului, cu menţinerea tuturor actelor procedurale şi procesuale existente la dosar. (Decizia nr. 66/R din 3 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia penală şi de minori a Curţii de Apel Cluj având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă)

Corina CIOROABĂ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Curtea de Apel Cluj. Nesemnarea minutei de către judecător”

  1. Florin RADU spune:

    asemenea solutii, desi corecte de lege lata, sunt total neproductive si aduc atingere dreptului la un proces echitabil. trebuie gasita o solutie legislativa in baza careia lipsa semnaturii judecatorului sa poate fi complinita fara a se casa hotararea cu trimitere.

  2. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Cum adica ” Curtea a precizat că absenţa sau nesemnarea minutei face imposibilă verificarea respectării unor dispoziţii legale imperative, cum sunt cele referitoare la compunerea instanţei,”

    Cum adica nu poti verifica o compunere a instantei daca nu e semnata minuta?
    Serios?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week