Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic
13.06.2013 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 345 din data de 12 iunie 2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 607/2013 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru adoptarea modelului si continutului unor formulare.

Grupul fiscal unic prezinta particularitati in ceea ce priveste declararea taxei pe valoarea adaugata prin formularul 300 – Decont de TVA. Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative, membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente, patrandu-si obligatiile individuale de declarare prevazute de lege.

Astfel, persoanele impozabile care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal unic trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere semnata de catre reprezentanti legali ai tuturor membrilor grupului, utilizand un formular special „Cererea privind grupul fiscal unic”, avand bifata caseta „Cerere de implementare”.

La cerere se anexeaza certificatul constatator eliberat de catre oficiul registrului comertului sau alte documente justificative din care rezulta componenta actionariatului persoanelor impozabile care urmeaza sa formeze grupul fiscal unic, precum si proportia de participare a actionarilor la constituirea capitalului social.

Cererea se solutioneaza in termen de 60 de zile de la data primirii documentatiei complete.

De la data implementarii grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completeaza decontul de taxa pe valoare adaugata pentru operatiunile proprii si il transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, in vederea intocmirii decontului consolidat de taxa pe valoare adaugata.

Reprezentantul desemnat al grupului fiscal cumuleaza, intr-un decont consolidat de TVA, pe care il depune la organul fiscal competent, informatiile privind operatiunile desfasurate de toti membrii grupului in perioada de raportare.

In conformitate cu prevederile art. 127 din Codul fiscal, grupul fiscal se poate constitui de catre persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent.

Persoanele impozabile stabilite in Romania care sunt independente din punct de vedere juridic, dar sunt in relatii stranse una cu cealalta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic, pot opta sa fie tratate drept grup fiscal unic.

Se considera in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi actionari. Indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator eliberat de catre Registrul Comertului si/sau, dupa caz, alte documente justificative.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate