Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Băncile – persoane juridice de interes public


13 iunie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ

Curtea de Apel București a hotărât că băncile sunt persoane juridice de interes public în înţelesul art. 145 C.P.

”Esenţială pentru a stabili însă dacă banca este o persoană juridică de interes public este nu natura capitalului său (public ori privat), ci specificul activităţii desfăşurate şi măsura în care această activitate poate fi asimilată unui serviciu public. Aceasta, deoarece noţiunea de persoană de interes public desemnează, în genere, acea persoană juridică de drept privat, autorizată de o autoritate publică să desfăşoare un serviciu public, aflându-se sub supravegherea şi controlul unei autorităţi publice. Din această perspectivă, se constată că băncile reprezintă instituţii de credit, a căror funcţionare este permisă doar în urma autorizării de către Banca Naţională a României şi în limitele acestei autorizaţii; în activitatea lor, băncile se supun reglementărilor şi ordinelor emise de Banca Naţională a României, date în aplicarea legislaţiei privind politica monetară, de credit, valutară, de plăţi, de asigurare a prudenţei bancare şi de supraveghere bancară; orice modificare în situaţia băncii este supusă aprobării Băncii Naţionale a României, în condiţiile stabilite de aceasta prin reglementări; persoanele desemnate în calitate de conducători ai băncii trebuie să fie aprobate de Banca Naţională a României înainte de începerea exercitării funcţiei (art. 38 şi art. 25 din Legea nr. 58/1998, în forma în vigoare la data publicării)*Conform statutului său, Banca Naţională a României este o instituţie publică, având ca principale atribuţii, printre altele, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar. Ansamblul acestor prevederi legale ori statutare reflectă condiţiile restrictive în care unitatea bancară ia fiinţă şi îşi desfăşoară ulterior activitatea, fiind, în opinia Curţii, edificatoare pentru a califica activitatea bancară ca fiind una de interes public şi a considera instituţiile de credit ca fiind persoane juridice de interes public, în înţelesul art. 145 C.p., indiferent de inconsecvenţele regăsite în jurisprudenţă. (…)

Recunoaşterea băncilor ca fiind instituţii de interes public a fost consacrată, relativ recent, şi legislativ, prin modificările aduse Legii contabilităţii nr. 82/1991 prin OUG nr. 37/2011 (art. 34 alin. 2 incluzând, în această categorie, instituţiile de credit, societăţile de asigurare s.a).” (Decizia penală nr. 1083 din 25 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia a-II-a penală a Curții de Apel București având ca obiect abuzul în serviciu contra intereselor publice/art. 248 C.P., potrivit portalului instanțelor)

Legea nr. 58/1998 a fost în vigoare până la 01.01.2007, fiind abrogată prin OUG nr. 99/2006.

Raluca CÎRSTEA

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică