« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel București. Băncile – persoane juridice de interes public
13.06.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel București a hotărât că băncile sunt persoane juridice de interes public în înţelesul art. 145 C.P.

”Esenţială pentru a stabili însă dacă banca este o persoană juridică de interes public este nu natura capitalului său (public ori privat), ci specificul activităţii desfăşurate şi măsura în care această activitate poate fi asimilată unui serviciu public. Aceasta, deoarece noţiunea de persoană de interes public desemnează, în genere, acea persoană juridică de drept privat, autorizată de o autoritate publică să desfăşoare un serviciu public, aflându-se sub supravegherea şi controlul unei autorităţi publice. Din această perspectivă, se constată că băncile reprezintă instituţii de credit, a căror funcţionare este permisă doar în urma autorizării de către Banca Naţională a României şi în limitele acestei autorizaţii; în activitatea lor, băncile se supun reglementărilor şi ordinelor emise de Banca Naţională a României, date în aplicarea legislaţiei privind politica monetară, de credit, valutară, de plăţi, de asigurare a prudenţei bancare şi de supraveghere bancară; orice modificare în situaţia băncii este supusă aprobării Băncii Naţionale a României, în condiţiile stabilite de aceasta prin reglementări; persoanele desemnate în calitate de conducători ai băncii trebuie să fie aprobate de Banca Naţională a României înainte de începerea exercitării funcţiei (art. 38 şi art. 25 din Legea nr. 58/1998, în forma în vigoare la data publicării)*Conform statutului său, Banca Naţională a României este o instituţie publică, având ca principale atribuţii, printre altele, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar. Ansamblul acestor prevederi legale ori statutare reflectă condiţiile restrictive în care unitatea bancară ia fiinţă şi îşi desfăşoară ulterior activitatea, fiind, în opinia Curţii, edificatoare pentru a califica activitatea bancară ca fiind una de interes public şi a considera instituţiile de credit ca fiind persoane juridice de interes public, în înţelesul art. 145 C.p., indiferent de inconsecvenţele regăsite în jurisprudenţă. (…)

Recunoaşterea băncilor ca fiind instituţii de interes public a fost consacrată, relativ recent, şi legislativ, prin modificările aduse Legii contabilităţii nr. 82/1991 prin OUG nr. 37/2011 (art. 34 alin. 2 incluzând, în această categorie, instituţiile de credit, societăţile de asigurare s.a).” (Decizia penală nr. 1083 din 25 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia a-II-a penală a Curții de Apel București având ca obiect abuzul în serviciu contra intereselor publice/art. 248 C.P., potrivit portalului instanțelor)

Legea nr. 58/1998 a fost în vigoare până la 01.01.2007, fiind abrogată prin OUG nr. 99/2006.

Raluca CÎRSTEA

 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.