Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Motivele insolvenței
14.06.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Supraîndatorarea este principala cauză a insolvențelor din România. O analiză efectuată de Casa de Insolvență Transilvania, liderul pieței de insolvență din România, pe un eșantion de companii de dimensiuni medii sau mari ce au intrat în insolvență în ultimii 2 ani arată că 49% dintre companiile ce intră în insolvență au ca principală cauză supraîndatorarea. Greșelile de management și scăderea consumului vin pe locurile 2 și 3 într-un clasament al cauzelor insolvenței și se regăsesc fiecare în 43% dintre cazuri.

Rudolf Vizental, Managing Partner Casa de Insolvență Transilvania: „La deschiderea procedurii de insolvență întocmim mereu un raport de analiză pentru a identifica principalele cauze care au generat situația. În acest context, gestionând peste 650 de proceduri complexe în ultimii ani, am constatat că sunt extrem de puține situațiile când insolvența unei companii are o singură cauză. În cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de 2-3 factori care se suprapun și combină deciziile managementului cu circumstanțe externe. Mai grav este însă că echipele manageriale nu depistează ori nu admit situația insolvenței la timp. Din analiza noastră a reieșit că peste 90% dintre companii au declarant insolvența la cel puțin 18 luni după apariția acestei stări. Acest fapt scade considerabil șansele de redresare ale companiei.”

Cele mai frecvente cauze care au generat dezechilibre ale companiilor se referă la scăderea consumului, înregistrarea unor pierderi continue, un grad de îndatorare peste capacitatea reală de plată, precum și decizii greșite ale echipei de management.

Deși scăderea consumului reprezintă principala cauză invocată de manageri, o analiză atentă arată că aceasta se clasează abia pe locul 3 într-un clasament al motivelor reale, în timp ce pe locul doi se situează deciziile greșite ale echipei de management.
Clasamentul cauzelor[1] depistate de Casa de Insolvență Transilvania:
1. supraîndatorare: 49%
2. greșeli ale echipei de management: 43,1%
3. scăderea consumului: 43%
4. pierderi continue: 31%
5. apartența la un grup de companii: 9%.

Scăderea consumului este o cauză specifică activității de comerț, în timp ce lipsa de profitabilitate afectează mai curând producția. Alte cauze importante sunt pierderile continue în activitatea curentă, în 31% din cazuri, dar și efectele în lanț ale unor dezechilibre, unde insolvența unei companii a avut impact direct asupra altora (5%). În 4% dintre situații, pierderea principalului contract, concurența neloială, sau decesul acționarului majoritar au fost motivele principale ce au dus la starea de insolvență a companiei.

CASA DE INSOLVENȚĂ TRANSILVANIA, liderul pieței de insolvență din România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 100 de specialiști, 35 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, Casa de Insolvență Transilvania a gestionat procedura insolvenței a peste 650 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: imobiliare, construcții, agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Casa de Insolvență Transilvania este societatea corespondentă a societății civile de avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.


[1] Cauzele menționate se referă la un eșantion de proceduri de insolvență și se pot suprapune mai multe într-un proiect

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Motivele insolvenței”

  1. Vladimir POPESCU spune:

    Supraindatorare – 49%. Greseli de management 43,1%. Pierderi continue 31%. Tzepe 123%. Bucuria administratorului tzepar: nepretuita. Pentru toate celelalte avem lichidatori.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.