Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procuror șef DNA reținut pentru luare de mită și favorizarea infractorului
14.06.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita, dare de mita si favorizarea infractorului. Incepere urmarire penala. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:

– C.D., procuror sef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcției Nationale Anticoruptie, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si favorizarea infractorului,
– T.D.V., om de afaceri, in sarcina caruia s-au reținut infracțiunile de dare de mita si favorizarea infractorului,
– A.M., in sarcina careia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada 11 februarie 2013 pana in prezent, invinuitul C.D., in calitatea sa de procuror, impreuna cu invinuiții T.D.V. si A.M., a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscala, intr-un dosar aflat pe rolul autoritaților judiciare germane, astfel incat persoanele respective sa distruga si sa ascunda documente si obiecte compromițatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala si, implicit, lipsind de finalitate activitațile de percheziție dispuse de autoritațile judiciare germane pe teritoriul Romaniei. Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritațile germane pentru evaziune fiscala a constat in instiințarea cu privire la data efectuarii perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a parasi teritoriul țarii, suportarea costurilor asistenței juridice.
La data de 23 mai si 1 iunie 2013, in schimbul efectuarii unor acte contrare indatoririlor de serviciu si anume neadoptarea unor masuri de protecție minimale care sa asigure conspirativitatea activitaților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritațile judiciare germane in municipiul Slobozia in perioada 03.06.2013 – 05.06.2013, magistratul C.D. a primit de la T.D.V., cu ajutorul lui A.M., materiale de construcție si amenajarea spațiului, in valoare totala de 5.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil aparținand unei societați comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***UPDATE***

Luare de mita, dare de mita si favorizarea infractorului. Reținere si obligatia de a nu parasi tara. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de urmatoarele persoane:

– C.D., procuror sef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si favorizarea infractorului
– T.D.V., om de afaceri, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita si favorizarea infractorului
– A.M. in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului

Din Ordonanta de punere in mişcare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada 11 februarie 2013 pana in prezent, inculpatul C.D., in calitatea sa de procuror, impreuna cu invinuitii T.D.V. si A.M., a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscala, intr-un dosar aflat pe rolul autoritatilor judiciare germane, astfel incat persoanele respective sa distruga si sa ascunda documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala si, implicit, lipsind de finalitate activitatile de perchezitie dispuse de autoritatile judiciare germane pe teritoriul Romaniei. Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritatile germane pentru evaziune fiscala a constat in instiintarea cu privire la data efectuarii perchezitiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a parasi teritoriul tarii, suportarea costurilor asistentei juridice.
La data de 23 mai si 1 iunie 2013, in schimbul efectuarii unor acte contrare indatoririlor de serviciu si anume neadoptarea unor masuri de protectie minimale care sa asigure conspirativitatea activitatilor de perchezitie ce urmau a fi efectuate de autoritatile judiciare germane in municipiul Slobozia in perioada 03.06.2013–05.06.2013, magistratul C.D. a primit de la T.V.D., cu ajutorul lui A.M., materiale de constructie si amenajarea spatiului, in valoare totala de 5.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil apartinand unei societati comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Avand in vedere calitatea de procuror a lui C.D., la data de 13 iunie 2013, Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea, respectiv arestarea preventiva a acestuia.

La data de 13 iunie 2013, procurorii au dispus retinerea inculpatului C.D. pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentat la Inalta Curte de Casatie şi Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Fata de invinuita A.M., procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in mişcare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti