Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în anularea unui incident de plată
17.06.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, Drept comercial, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile Regulamentului B.N.R. nr. 1/2001 privind organizarea şi funcţionarea la BNR a centralei incidentelor de plăţi, sancţiunea în cazul introducerii la plată a unui bilet la ordin pentru care nu există suficient disponibil în cont, la data scadenţei, este înscrierea în Centrala Incidentelor de Plăţi, obligaţie care revine băncii plătitoare. În speţă, Înalta Curte a apreciat că este irelevant faptul că debitoarea a achitat debitul la aceeaşi dată, întrucât în Regulamentul nr. 1/2001 nu se stipulează exonerarea de înscriere în CIP a emitentului unui instrument de plată, drept garanţie, care la data scadenţei nu are în cont suficient disponibil, în situaţia în care a achitat debitul, în aceeaşi zi. (Decizia nr. 313 din 30 ianuarie 2013, pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în anularea unui incident de plată în CIP)

Corina CIOROABĂ

Notă: Regulamentul B.N.R. nr. 1/2001 a fost înlocuit de Regulamentul B.N.R. nr. 1/2012 la data de 6 februarie 2012.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti