Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 14 iunie 2013
14.06.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Inselaciune si fals in declaratii. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J

 Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea au dispus, prin rechizitoriu, la data de 11.06.2013, trimiterea in judecata a inculpatului D. M. (primar al comunei Petrachioaia, judetul Ilfov) sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune si fals in declaratii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

La data de 22.06.2007, inculpatul D. M., in calitate de mandatar al numitului A.V., i-a indus in eroare pe numitii I.I. şi P.A.G., cu prilejul incheierii unui contract de vanzare–cumparare avand ca obiect un teren arabil extravilan, situat in comuna Petrachioaia, jud. Ilfov, in suprafata de 1,5 ha, in conditiile in care terenul mai fusese anterior instrainat partii vatamate N.C.N., iar mandantul A.V. decedase la data de 04.06.2007, aspecte pe care inculpatul, in mod fals, a declarat in fata notarului public, ca nu le cunoaste.
 
In concret, in cursul anului 1998, numitii A.V. şi A.T. au incheiat cu partea vatamata N.C.N. conventia de vanzare–cumparare asupra terenului extravilan, pentru care s-a achitat integral pretul.m,,
 
In luna aprilie 2007, la domiciliul familiei A.V., s-a prezentat inculpatul D. M., la acel moment viceprimar al comunei Petrachioaia, care aflase ca numitul A.V. detinea un teren in suprafata de 1,5 ha, in extravilanul comunei Petrachioaia propunandu-i acestuia sa i-l  cumpere.
 
Din mijloacele de proba administrate in cauza a rezultat ca, la acel moment, inculpatului i-a fost comunicat faptul ca terenul respectiv mai fusese anterior instrainat, printr-un inscris sub semnatura privata, insa inculpatul l-a asigurat pe numitul A.V. ca va rezolva aceasta situatie.
In acest sens, inculpatul s-a prezentat la sediul unui birou notarial din localitatea Voluntari, in vederea autentificarii contractului de vanzare cumparare, insa notarul public a refuzat autentificarea inscrisului, comunicandu-i inculpatului ca exista o adresa emisa de Primaria Petrachioaia, prin care se aduce la cunostinta ca terenul respectiv a mai facut obiectul unei alte instrainari, in cursul anului 1998.
 
Cu toate acestea, la data de 22.06.2007, la aproximativ trei saptamani de la decesul mandantului A.V., inculpatul D. M., in calitate de mandatar, a incheiat, cu numitii I.I. si P.A.G., in calitate de cumparatori, un contract de vanzare –cumparare autentificat la un alt birou notarial dintr-o alta comuna, declarand in fals, in fata notarului ca nu are cunostinta despre existenta vreunui alt inscris care ar schimba situatia juridica a terenului.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Buftea.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 

 

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate