« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

DOBRINESCU DOBREV: Tax flash nr. 2/2013
17.06.2013 | Luisiana DOBRINESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Dobânzi și penalități de întârziere pentru neplata debitelor fiscale

Începând cu data de 1 iulie 2013, pentru neplata la termen a debitelor fiscale scadente după data de 1 iulie 2013, se vor datora:
– penalități de întârziere de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere;
– dobânzi de întârziere de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.
Atât dobânzile, cât și penalitățile se vor calcula de la data scadenței obligației fiscale, până la data achitării sale.
Pentru obligațiile de plată cu scadența până la data de 1 iulie 2013 care se sting după această dată, se aplică nivelul penalităților de întârziere în vigoare anterior datei de 1 iulie 2013.

Modificări privind procedura eșalonării la plată (cf OUG 29/2011)

Prin OUG 50/2013 se modifică termenele de plată a obligațiilor fiscale, în scopul menținerii valabilității eșalonării la plată. Astfel, contribuabilii trebuie să achite în termen de 180 de zile (în loc de 90 de zile) de la data comunicării deciziei de eșalonare la plată, obligațiile nestinse la data comunicării deciziei și pentru care au fost comunicate somații. În cazul în care pentru aceste datorii sunt comunicate somații de plată după data comunicării deciziei de eșalonare, termenul de plată este extins de la 30 la 180 de zile, fără a depăși însă data finalizării eșalonării la plată.

Modificarea deciziei de eșalonare la plată

Pe perioada de valabilitate a eșalonării la plată, decizia de eșalonare poate fi modificată și prin includerea obligațiilor fiscale stabilite în urma unei inspecții fiscale, cu termen de plată ulterior comunicării deciziei de eșalonare.

Dobânzi și penalități de întârziere

Începând cu 1 iulie 2013, penalitățile de întârziere de 0,02% prevăzute de C. pr. fisc. se calculează până la data emiterii deciziei de eșalonare.

Prevederi speciale pentru contribuabilii cu risc fiscal mic

În scopul considerării unui contribuabil ca având risc fiscal mic, și implicit al aplicării procedurii speciale de eșalonare la plată, persoana juridică trebuie să fi fost înființată cu minimum 12 luni anterior depunerii cererii de eșalonare.

Amânarea la plată în cazul contribuabililor care au de încasat sume din fonduri europene

Contribuabilii care au de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autoritățile competente în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanțare încheiate cu acestea, pot solicita amânarea la plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și altor sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv a obligațiilor accesorii, în limita sumei de încasat de la autoritățile competente în gestionarea fondurilor europene, în ordinea vechimii obligațiilor fiscale.

Amânarea la plată nu se acordă contribuabililor:
● pentru care s-a deschis procedura insolvenței;
● pentru care a început executarea silită de către un alt creditor prin proprirea sumelor de încasat de la autoritățile competente în gestionarea fondurilor europene;
● care au în derulare o eșalonare la plată, în condițiile OUG 29/2011.

În scopul acordării amânării la plată, contribuabilul depune la organul fiscal:
● cererea de acordare a amânării,
● documentul emis de autoritatea competentă în gestionarea fondurilor europene prin care se certifică cuantumul sumelor certe, lichide și exigibile, pe care contribuabilul este îndreptățit să le primească de la acestea.

Cererea contribuabilului se soluționează în termen de 15 de zile de la data depunerii cererii.
Pe perioada amânării la plată, contribuabilii nu datorează accesorii pentru obligațiile fiscale principale amânate la plată de orice natură în condițiile în care au renunțat la încasarea de accesorii de orice natură aferente creanțelor de încasat de la autoritatea competentă în gestionarea fondurilor europene. Amânare la plată încetează în termen de 2 ani de la data comunicării deciziei de amânare, în cazul în care amânarea la plată nu a fost finalizată în acest timp. Pentru contribuabilii care au depus cereri de rambursare la autoritățile competente în gestionarea fondurilor europene, nu începe sau se suspendă executarea silită a obligațiilor fiscale, în limita sumei solicitate la rambursare pentru care termenul de plată a cererii de rambursare a fost depășit. Procedura detaliată de aplicare a acestor dispoziții va face obiectul Ordin al Ministrului Finanțelor Publice.

Valoarea de intrare a mijloacelor fixe – 2.500 lei (Hotărârea nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe)

Începând cu data de 1 iulie 2013, valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale este de 2.500 lei (în locul valorii de 1.800 lei). Valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsă între 1.800 lei și 2.500 lei, existente în patrimoniul operatorilor economici la data de 1 iulie 2013, se va recupera pe durata normală de funcționare rămasă.

Impozitarea veniturilor persoanelor cu funcții de conducere (Ordonanța de Urgență nr. 55/2013 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative)

Prin derogare de la prevederile art. 43 din Codul fiscal, se impozitează cu o cotă de 85% veniturile din salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere .

Grup fiscal unic – TVA (Ordinul nr. 607/2013 privind aprobarea procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare)

Conform Ordinului nr. 607/2013, decizia de implementare a grupului fiscal unic (GFI) se eliberează în termen de maximum 60 zile de la data depunerii cererii. Membrii grupului de TVA păstrează valabile codurile de TVA pe perioada implementării GFI. Reprezentantul desemnat al GFI depune la organul competent decontul de TVA consolidat, anexând totodată, în scop informativ și de verificare, deconturile de TVA ale celorlalți membri. Pentru toate celelalte declarații fiscale sau informative, membrii GFI se comportă ca persoane impozabile independente.

Formulare fiscale – activități agricole (Ordinul nr. 641/2013 privind modificarea anexei 1 la Ordinul ANAF 52/2012 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea 571/2003 privind Codul fiscal)

Ordinul 641/2013 aprobă modelul și conținutul formularului 221 ”Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”, în vederea alinierii formularului 221 la noile prevederi ale Codului fiscal în ceea ce privește stabilirea venitului impozabil. Pentru anul 2013, acest formular trebuie depus până la data de 25 iunie 2013.

Noi formulare pentru inspecția fiscală privind obligațiile la Fondul pentru mediu (Ordinul nr. 1356/2013 pentru aprobarea modelelor și conținutului formularelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală)

Prezentul Ordin înlocuiește Ordinul 657/2006 pentru aprobarea modelelor şi conţinutului formularelor utilizate în activitatea de inspecţie fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

:: varianta PDF

Luisiana DOBRINESCU
avocat DOBRINESCU DOBREV

 
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Recuperare creanțe, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD