Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Motive de completare a hotărârii vs. motive de recurs
18.06.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Cluj a hotărât că, din interpretarea dispoziţiilor art. 2812 Cod proc. civ. (art. 444 NCPC), se poate face delimitarea între criticile pe care părţile le pot dezvolta în apel şi recurs şi situaţiile în care se poate apela la procedura îndreptării, lămuririi sau completării dispozitivului. Astfel, în ipoteza în care instanţa nu s-a pronunţat asupra pretenţiilor părţilor materializate în cererile cu care acestea au investit instanţa, se poate apela la procedura completării dispozitivului, iar în ipoteza în care instanţa nu s-a pronunţat pe toate apărările sau excepţiile invocate de părţi, acestea pot constitui motiv de apel sau recurs. În speţă, Curtea a apreciat că în situaţia în care pârâtul a invocat în apărare incidenţa uzucapiunii tabulare, pe care în dispozitivul deciziei instanţa nu s-a pronunţat, această critică nu poate fi valorificată uzând de procedura completării dispozitivului, ci ca un motiv de recurs. Curtea a mai precizat că excepţia prescripţiei achizitive este o apărare de fond formulată de pârâtă, care poate paraliza o acţiune în revendicare, însă aceasta nu poate fi echivalată cu un petit sau o cerere incidentală, care să poată fi soluţionată prin procedura completării dispozitivului. (Decizia nr. 69 din 13 iunie 2012 pronunţată de Secţia I civilă a Curţii de Apel Cluj având ca obiect cerere de completare a dispozitivului hotărârii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti