Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Medierea, din nou obligatorie în Italia?

20.06.2013 | Ilie DORIN
Newsletter
Instagram
Facebook

In data de 15 iunie 2013, Guvernul Italian a emis un decret prin care introduce din nou procedura medierii ca etapa prejudiciara obligatorie in anumite procese civile si comerciale, potrivit supermoney.eu.

Premierul italian, Enrico Letta, a declarat ca masurile luate fac parte din recomandarile Uniunii Europene in domeniul justitiei civile (private), estimandu-se ca prin aceasta procedura instantele ar fi degrevate de aproximativ 1 milion de procese in urmatorii 5 ani.

Medierea obligatorie priveste conflictele de drepuri reale, succesiuni, contracte de inchiriere, comodat, conflicte familiale, imparteli, contracte de asigurare, bancare, malpraxis medical si conflicte privind denigrarea imaginii publice a unei persoane.

In toate aceste conflicte, doar dupa parcurgerea medierii se va putea apela la instanta de judecata si doar daca procedura de mediere nu a avut un rezultat pozitiv, si anume, o solutie amiabila care sa duca la stingerea conflictului.

Ca noutate, avocatii care nu au devenit mediatori prin parcurgerea cursurilor de formare initiala pot profesa medierea, prin inscrierea in Registrul Profesional (Albo Professionale) devenind prin acest mod mediatori de drept. Inscrierea se face in baza unor criterii profesionale pentru mentinerea unui prag minim de calitate a serviciilor prestate in domeniul medierii.

Dorin ILIE
Mediator

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Medierea, din nou obligatorie în Italia?”

 1. Olimpia Marcela BORDEA spune:

  In Italia medierea este din nou obbligatorie!
  De cateva zile este in vigoare decretul 69/2013, care a reintrodus obligativitatea medierii, cu scopul de a evita inutile procese inainte de a se incerca o solutionare amicala.
  Consiliul Uniunii Europene cu recomandarea nr. n. 362/2013 a cerut in mod expres Italiei, in scopul de a imbunatati conditiile in care opereaza societatile pe teritoriul Statului, sa introduca accesul la mecanisme extajudiciare de rezolvare a litigiilor. Aceasta recomandare favorizeaza medierea civila obligatorie.
  Caracterul facultativ pe care il avea medierea dupa intervenirea hotararii Curtii Constituzionale nu a fost considerata suficienta in optica unei justitii civile mai eficiente. Reamintesc ca motivul principal retinut de Curtea Constitutionala a fost acela al excesului de delegare, considerand absorbite toate celelalte (numeroase) motive de neconstitutionalitate care au fost ridicate.
  Ca atare reintroducerea medierii nu se considera contrara sentintei Curtii de indata ce obstacolul exesului de delagare a fost inlaturat.
  Actul normativ a luat in considerare si alte aspecte de constitutionalitate in trecut ridicate si ca atare a introdus unele corectii, intre care restrangerea materiilor in care medierea este obbligatorie ex lege, valorizand medierea ceruta de judecator si reducand costurile medierii obligatorii.
  Au fost, de asemenea, consolidate garantirle oferite de asistenta legala, considerand ca acordul incheiat in fata mediatorului pentru a deveni titlu executoriu pentru inscrierea ipotecii judiciare trebuie sa fie aprobat de judecator dar si semnat de avocatii partilor. Printre altele, textul recunoaste avocatilor calificarea de MEDIATOR EX LEGE.
  Olimpia Bordea
  Avocat la Ordinul Avocatilor din Genova Italia si la Baroul Arad Romania

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate