Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Consiliul Concurenţei respinge plângerea împotriva Roche România. Producătorul de medicamente nu a abuzat de poziţia sa dominantă

20.06.2013 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Consiliul Concurenţei a publicat pe website-ul său Decizia nr. 19 din data de 8 mai 2013 prin care a respins plângerea distribuitorului de medicamente Relad International, formulată împotriva Roche România, filiala locală a producătorului internaţional de produse farmaceutice şi dispozitive medicale Hoffmann la Roche.

Plângerea a vizat un presupus abuz de poziţie dominantă al Roche România, care s-ar fi manifestat prin discriminarea distribuitorului Relad International, în contextul intenţiei Roche România de a stopa exportul paralel de medicamente realizat de către Relad International din România în alte ţări ale Uniunii Europene.

Dat fiind contextul crizei financiare dublat de măsurile luate de autorităţile din România de a limita drastic preţul reglementat al medicamentelor, exportul paralel de medicamente a reprezentat una dintre principalele supape utilizate de către distribuitorii de medicamente pentru a suplimenta veniturile în perioada de timp recentă.

Ca atare, dată fiind actualitatea şi importanţa problemei tratate, dar şi având în vedere faptul că a reprezentat prima ocazie pentru Consiliul Concurenţei de a se pronunţa asupra abuzului de poziţie dominantă a unui producător de medicamente, această decizie a Consiliului Concurenţei a fost aşteptată cu un real interes de întreaga piaţă, fiind văzută ca un veritabil îndrumar al relaţiei producător-distribuitor, în contextul economic dat.

Baza analizei Consiliului Concurenţei a fost constituită de modelul impus de jurispridenţa comunitară în urma Hotărârii Curţii Europene de Justiţie în Cauzele reunite C-468/06 până la C-478/06 (Glaxo), care prevede faptul că o întreprindere care deţine o poziţie dominantă pe piaţa relevantă a medicamentelor poate refuza să onoreze comenzile supradimensionate ale distribuitorilor angro chiar şi cu scopul de a împiedica exporturile paralele pe care aceşti distribuitori angro le efectuează dintr un anumit stat membru către alte state membre.

Anca Buta Musat - Partner M&AAnca Buta Muşat, reprezentantul legal al Roche România: „Prin Decizia sa ce însumează peste 180 de pagini, ce a finalizat o investigaţie cu o durată de peste 2 ani, Consiliul Concurenţei a realizat o analiză economică detaliată, în urma căreia s-a demonstrat faptul că Roche România şi-a îndeplinit în mod legal obligaţiile de a aproviziona toţi distribuitorii locali şi piaţa locală, încetarea relaţiilor comerciale cu Relad International survenind în urma datoriilor acumulate de către distribuitor”.

AndreiGRazvan Pele
Echipa de avocaţi care a asistat Roche România pe durata întregii investigaţii, reuşind să demonstreze faptul că acuzaţiile aduse în plângerea formulată de către Relad International au fost nefondate, face parte din departamentul de dreptul concurenţei al societăţii de avocatură MUŞAT & ASOCIAŢII, fiind formată din Anca Buta Muşat (avocat asociat), Andrei Georgescu (avocat colaborator senior) şi Răzvan Pele (avocat colaborator senior).

Relad International, a cărui plângere a fost respinsă de Consiliul Concurenţei, a fost asistat în această cauză de societatea de avocatură ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII

Despre MUŞAT & ASOCIAŢII: Muşat & Asociaţii este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România, după 1 ianuarie 1990. Având 17 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII oferă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile internaţionale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500, Practical Law Company etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În luna aprilie 2013, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost desemnată „Casa de avocatură a anului în România”, în cadrul ceremoniei IFLR European Awards ce a avut loc la Londra, în prezenţa a peste 200 de reprezentanţi ai celor mai mari case de avocatură din Europa, fiind pentru a doua oară în ultimii trei ani când MUŞAT & ASOCIAŢII îşi adjudecă acest valoros premiu, după distincţia primită în 2011, anul în care România a fost inclusă pentru prima dată în lista ţărilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

De asemenea, în anul 2012, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost recompensată cu premiul Gold Award la categoria „Best Central and Eastern Europe Law Firm 2012”, distincţie acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate pe piaţa din România de echipa MUŞAT & ASOCIAŢII, atât în ceea ce priveşte portofoliul de mandate în practica de fuziuni & achiziţii, cât şi în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a firmei.

Totodată, renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei Muşat & Asociaţii trofeul „Romanian Law Firm of the Year”, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

MUŞAT & ASOCIAŢII acordă în mod regulat consiliere juridică celor mai cunoscute şi respectate corporaţii din România, inclusiv o treime din Top 100 şi jumatate din Top 500 mari companii, precum şi instituţiilor publice şi financiare locale în tranzacţii corporative şi financiare sofisticate şi în proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienţi, majoritatea din categoria investitorilor străini printre care: Enel SpA, GDF Suez, Rompetrol, Colas, European Investment Bank, RBS (Royal Bank of Scotland), ING Bank, Fortis Bank, KBC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BNP Paribas, OTP Bank, Panalpina, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Abbott, General Electric, General Motors, Microsoft, Intel, Oracle, Google, AON, Amazon.com, AT&T, Nokia, Alcatel – Lucent, Telecom Italia, Thyssen Krupp, Generali, AFI Europe, Electrolux, Caterpillar, Monsanto, Deutsche Bahn, SAB Miller etc.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week