Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Curtea Constituţională. Soluţii – 19 iunie 2013
19.06.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 iunie 2013, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a soluţiona, potrivit unui comunicat al CCR, în cadrul controlului anterior promulgării:

– obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 18 [referitoare la modificarea art. 24] şi ale art. I pct. 19 [referitoare la introducerea art. 24²] din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96∕2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, obiecţie formulată de Preşedintele României: cu majoritate de voturi, a fost admisă obiecţia

– obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71∕2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, obiecţie formulată de un număr de 80 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului Democrat Liberal şi Partidului Poporului – Dan Diaconescu: cu majoritate de voturi, a fost respinsă obiecţia.

Reacţii:

Valeriu Zgonea: „Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este obligatorie. Pe cale de consecinţă, propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor se va întoarce în Parlament, care o va reexamina pentru a o pune de acord cu decizia Curţii. Sperăm ca motivarea deciziei să fie publicată cât mai repede în Monitorul Oficial, pentru a reuşi să facem modificările necesare în actuala sesiune parlamentară. Din păcate, faptul că modernizarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor continuă să fie tergiversată va crea probleme în special în zona echilibrului bugetar al Camerei Deputaţilor. Toate aceste amânări succesive se traduc prin cheltuieli suplimentare semnificative, care ar fi fost eliminate în situaţia în care Statutul adoptat de Parlament ar fi intrat în vigoare.

Cu toate acestea, rămân ferm în ceea ce priveşte continuarea procesului de reformă parlamentară. În acest sens, am demarat procedurile pentru transpunerea prevederilor din Statut în Regulamentele Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi în Regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere, precum şi pentru adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor. Chiar dacă astăzi avem o decizie nefavorabilă din partea CCR, vom continua să lucrăm la aceste proiecte, astfel încât să fim pregătiţi să le implementăm de îndată ce ce noul Statut va fi promulgat şi va intra în vigoare. De asemenea, am decis să trimitem o informare către instituţiile europene – Comisia Europeană, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cu privire la toate etapele prin care a trecut până acum această propunere legislativă, în perspectiva viitorului raport MCV, dar şi pentru a solicita asistenţă în elaborarea Codului de conduită”.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.