Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat: „Închisoarea Tăcerii – Lecția comunismului”, 25-31 august 2013

20.06.2013 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, susținut de Fundaţia Konrad Adenauer, de Institutul Național al Patrimoniului și de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, deschide aplicațiile pentru cea de-a șaptea ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat, din perioada 25 – 31 August 2013, sub motto-ul “Închisoarea Tăcerii – Lecția comunismului”.

Universitatea de Vară Râmnicu Sarat este prima școală de vară din România, destinată studierii sistemului represiv comunist, dedicată mediului universitar.

Proiectul își propune să analizeze modalităţile de amintire şi reamintire sub raport istoric şi biografic a perioadei 1944-1989. Studenţii participanţi sunt invitați să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente.

Contactul cu trecutul va fi realizat, pe de o parte, prin dialogul direct cu cei care au fost martori şi victime ale sistemului represiv comunist, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, nume prestigioase pentru cercetarea comunismului românesc şi est-european, dar şi a perioadei post-decembriste. În plus, participanții vor avea ocazia să viziteze fostele închisori comuniste: Râmnicu Sărat și Fortul 13 Jilava. Printre temele abordate se numără sistemul concentraționar român, sistemul represiv comunist, viața cotidiană din comunism, arta și cultura din acea vreme, fenomenul Pitești, Radio Europa Liberă, ideologia din sistemul de învățământ comunist și nostalgia de astăzi, politicile pronataliste, sociologia în perioada comunistă, dar și dialoguri pe diferite studii de caz din perioada respectivă. De asemenea, prin parteneriatul cu Institutul Național al Patrimoniului, studenții vor avea oportunitatea de a asista/se implica în dezbateri și prezentări ale situației monumentelor istorice de înainte și după 1989 și problematica realizării/construirii de memoriale și monumente de comemorare a victimelor comunismului.

Vorbitorii invitați sunt reprezentați ai IICCMER, Fundației Konrad Adenauer, INP, CNSAS, experți din Germania, reprezentanți ai autorităților locale și județene, istorici, cercetători și jurnaliști.

Printre invitați se vor număra: Daniel Barbu, istoric, Ministrul Culturii; Adrian Cioroianu, istoric, Decan al Facultății de Istorie a Universității București; Neagu Djuvara, istoric, filosof și diplomat; Stelian Tănase, jurnalist, scriitor, profesor al Facultății de Științe Politice a Universității București; Cristian Pârvulescu, politolog, Președinte Asociația ProDemocrația; Dennis Deletant, istoric, profesor de studii româneşti la School of Slavonic and East European Studies, University of London), Flavia Bălescu și Rodica Coposu, surorile lui Corneliu Coposu ș.a.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă studenţii cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani, din anii I-IV de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, din unităţile de învăţământ superior din România şi Republica Moldova, precum şi masteranzi și doctoranzi în ştiinţe umaniste (excepţie fac cei din ultimul an de studiu).

Selecţia celor 26 de participanţi se va face pe baza unui formular de înscriere (disponibil pe www.iiccr.ro). Formularul va fi trimis la universitatearamnicusarat@iiccr.ro. Termenul limită de aplicare este 25 iulie 2013. Toate costurile participării (cazare, transport, masă) sunt suportate de către organizatori.

:: Detalii
:: Facebook 

Persoană de contact:
Cosmin Chiriță, Coordonator de proiect

 ***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca – cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile pe www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week