Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

INFO-DNA, 20 iunie 2013
20.06.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita si fals intelectual. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul teritorial Timisoara

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor:

Z. S. si D. R. A., ambii comisari din cadrul Garzii Financiare Caras-Severin, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si fals intelectual in scopul ascunderii comiterii infractiunii de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii noiembrie 2012 si la data de 29 mai 2013, inculpatii Z. S. si D. R. A., in calitate de comisari in cadrul Garzii Financiare Caras-Severin, cu ocazia efectuarii unor controale de specialitate, au pretins si primit de la o persoana denuntatoare, reprezentant al unei societati comerciale, suma totala de 1.600 lei. Banii au fost primiti de cei doi inculpati cu titlu de mita pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu privitoare la activitatile de control ale societatii comerciale administrate de catre persoana denuntatoare, respectiv pentru a asigura personal o protectie constanta acelei societati, in sensul ca cei doi comisari au simulat activitati de control si au intocmit inscrisuri constatatoare cu un continut nereal, pentru a impiedica efectuarea ulterioara de alte controale, ce ar fi putut fi exercitate de alti comisari din Garda Financiara Caras – Severin.

La data de 29 mai 2013, Z. S. si D. R. A., in scopul descris mai sus, au primit de la persoana denuntatoare suma de 1.000 lei, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante.

La data de 30 mai 2013, la cererea procurorilor, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Z. S. si D. R. A., pe o perioada de 29 zile.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Caras-Severin. 

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, inselaciune, fals intelectual si conflict de interese. Trimitere in judecata. D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

B. M., primar al comunei Golaiesti, judetul Iasi, presedinte al ASOCIATIA PROFESIONALA A CRESCATORILOR DE TAURINE (A.P.C.T.) GOLAIESTI, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
inselaciune, in forma continuata,
– cinci infractiuni de fals intelectual,
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de conflict de interese,

B. M., viceprimarul com. Golaiesti, judetul Iasi, secretar al (A.P.C.T.) GOLAIESTI, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
– doua infractiuni de fals intelectual,
– complicitate la infractiunea de inselaciune, in forma continuata,
conflict de interese,

B. M., sotia inculpatului B. M. si reprezentant legal al AF „B. M.”, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,

persoana juridica ASOCIATIA PROFESIONALA A CRESCATORILOR DE TAURINE (A.P.C.T.) GOLAIESTI, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
inselaciune, in forma continuata,

persoana juridica INTREPRINDERE FAMILIALA (I.F.) B. M., in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2008 – 2011, inculpatul B. M., primar al comunei Golaiesti, judetul Iasi, in calitate de presedinte al A.P.C.T Golaiesti a depus la A.P.I.A. Iasi, in numele Asociatiei, patru cereri de acordare a subventiilor agricole pe suprafata, aferente anilor respectivi, si, in sustinerea cererilor, a depus mai multe inscrisuri (adeverinte, tabele) cu mentiuni inexacte referitoare la suprafata de pasune si numarul de animale. Aceste inscrisuri au fost semnate de B. M. atat in calitate de primar (cu privire la adeverinte) cat si in calitate de presedinte al Asociatiei (cu privire la numărul de animale).
Pentru a putea accesa aceste subventii, in cursul anului 2008, inculpatii B. M. si B. M., viceprimar al comunei Golaiesti, au semnat, in calitate de reprezentant al primariei, respectiv al Consiliului local, un contract prin care se concesiona in mod gratuit, pe un termen de 11 ani, pasunea comunala in suprafata de 548 hectare, in conditiile in care cei doi inculpati aveau si calitatea de membri fondatori si detineau functii de conducere in cadrul Asociatiei. Acest contract de concesiune a fost utilizat in procedura de obtinere a subventiilor.
In aceasta modalitate, Asociatia a obtinut in mod ilegal suma totala de 894.943,2 lei, reprezentand fonduri europene (FEGA si FEADR) si din bugetul national.
In mod similar cu situatia descrisa mai sus, in cursul anilor 2007 – 2011, inculpata B. M., a depus la APIA Iasi, in numele Intreprinderii Familiale „B. M.”, cinci cereri de acordare a subventiilor agricole pe suprafata, prin folosirea unor adeverinte cu continut inexact, cu privire la suprafata de pasune utilizata, inscrisuri intocmite in fals de sotul sau B. M. in calitate de primar al comunei.
In aceasta modalitate, I.F. a incasat pe nedrept suma totala de 1.241.816,35 lei, reprezentand fonduri europene (FEGA si FEADR) si din bugetul national.

A.P.I.A. Bucuresti s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 2.136.478,84 lei, reprezentand subventiile incasate necuvenit de cele doua persoane juridice. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor si asupra unor sume de bani aflate in conturile bancare ale inculpatilor B. M., B. M., B. M., I.F. „B. M.” si A.P.C.T. Golaiesti.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi. 

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

::sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

 


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.