Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Acţiune având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare – cumpărare a imobilului. Competenţa teritorială


26 iunie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunile având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, sau rezoluţiunea unui antecontract privitor la un bun imobil, nu au un caracter real, ci personal, şi prin urmare, în astfel de situaţii, determinarea competenţei teritoriale a instanţei se face în raport de dispoziţiile art. 10 pct. 1 C. proc. civ. (art. 113 pct. 3 NCPC), care prevăd o competenţă teritorială alternativă pentru cererile personale care izvorăsc dintr-un contract, sau art. 5 C. proc. civ. (art. 107 NCP), care stabilesc regula generală cu privire la competenţa teritorială. Prin urmare, fiind vorba de o acţiune personală imobiliară, competenţa instanţei se stabileşte în raport de domiciliul pârâtului şi de natura litigiului. (Decizia nr. 47 din 16 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare a imobilului)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii