TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. Aplicabilitatea TVA pentru tranzacții ocazionale realizate de persoane fizice inregistrate în scopuri de TVA
26.06.2013 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis recent o decizie in cauza C–62 / 2012 „Galin Kostov” care trateaza problema prestarilor ocazionale de servicii de catre o persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA, prestari care nu au neaparat legatura cu activitatea economica pentru care respectiva persoana a obtinut codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Dl Galin Kostov este un executor judecatoresc, inregistrat in scopuri de TVA in Bulgaria pentru aceasta activitate care a prestat in mod ocazional servicii de intermediere pentru un tert. Dl Kostov nu a colectat si nu a platit statului bulgar TVA pentru aceasta activitate sustinand ca este ocazionala si ca nu are nicio legatura cu activitatea sa economica principala.

CJUE nu i-a dat castig de cauza d-lui Kostov argumentand ca o persoana fizica deja inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatea economica pe care o intreprinde in mod curent trebuie privita ca persoana impozabila din perspectiva TVA si pentru alte activitati economice pe care le realizeaza ocazional.

Implicatiile deciziei CJUE

Deciziile CJUE in materie de TVA ofera indicii importante cu privire la modalitatea de interpretare a anumitor principii ale sistemului TVA. Aceste indicii sunt foarte importante in situatii in care legislatia nationala este neclara sau nu trateaza suficient/corect anumite aspecte.

In acest sens, decizia curtii in cauza C–62 / 2012 „Galin Kostov”  confirma ca odata ce o persoana fizica se inregistreaza in scopuri de TVA pentru o anumita activitate economica, aceasta trebuie sa aiba in vedere si acele activitati pe care le realizeaza ocazional pentru ca si acestea pot intra in sfera de aplicare a TVA.

SCHOENHERR TAX

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate