Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Constanța. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale


27 iunie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Apel Constanța a hotărât că ”începerea urmăririi penale pentru faptele îndreptate numai împotriva unora dintre părțile vătămate, urmată de prezentarea materialului de urmărire penală pentru acestea, omițând-o pe cea de-a treia pentru care s-au efectuat cercetări penale, obligă instanțele să se pronunțe asupra acestora, nefiind o unitate de infracțiuni si nu să restituie cauza la procuror, actul de sesizare a instanței nefiind lovit de nulitate în conditiile art. 197 alin. (2) Cod procedură penală.”

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reținut că ”potrivit art. 317 Cod procedură penală, judecata se limitează la fapta și persoana indicată în actul de sesizare (…) Astfel, instanța se pronunță asupra infracțiunilor cu care a fost învestită în fapt sau în drept, cu exceptia cazurilor prevăzute de art. 336-337 Cod procedură penală.

În același sens, instanța este datoare să lămurească identitatea faptelor pentru care s-a dispus inculparea și trimiterea în judecată, pentru care s-a efectuat urmărirea penală, instanța de judecată trebuind, conform art. 264 alin. (1) Cod procedură penală, să se limiteze la fapta și persoana pentru care s-a efectuat urmărirea penală.

Conform art. 300, art. 332 Cod procedură penală, cauza se restituie la procuror când sesizarea nu este făcută potrivit legii, iar neregularitatea nu poate fi înlăturată de îndată și nici prin acordarea unui termen în acest scop, când se constată, înainte de terminarea cercetării judecătorești, că în cauza supusă judecății s-a efectuat cercetare penală de un alt organ decât cel competent și în cazul nerespectării dispozițiilor privitoare la competența după materie sau după calitatea persoanei, sesizarea instanței, prezența învinuitului sau a inculpatului și asistarea acestuia de către apărător”. (Decizia penală nr. 312 din 28 mai 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Constanța, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii