« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Constanța. Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale
27.06.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Constanța a hotărât că ”începerea urmăririi penale pentru faptele îndreptate numai împotriva unora dintre părțile vătămate, urmată de prezentarea materialului de urmărire penală pentru acestea, omițând-o pe cea de-a treia pentru care s-au efectuat cercetări penale, obligă instanțele să se pronunțe asupra acestora, nefiind o unitate de infracțiuni si nu să restituie cauza la procuror, actul de sesizare a instanței nefiind lovit de nulitate în conditiile art. 197 alin. (2) Cod procedură penală.”

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reținut că ”potrivit art. 317 Cod procedură penală, judecata se limitează la fapta și persoana indicată în actul de sesizare (…) Astfel, instanța se pronunță asupra infracțiunilor cu care a fost învestită în fapt sau în drept, cu exceptia cazurilor prevăzute de art. 336-337 Cod procedură penală.

În același sens, instanța este datoare să lămurească identitatea faptelor pentru care s-a dispus inculparea și trimiterea în judecată, pentru care s-a efectuat urmărirea penală, instanța de judecată trebuind, conform art. 264 alin. (1) Cod procedură penală, să se limiteze la fapta și persoana pentru care s-a efectuat urmărirea penală.

Conform art. 300, art. 332 Cod procedură penală, cauza se restituie la procuror când sesizarea nu este făcută potrivit legii, iar neregularitatea nu poate fi înlăturată de îndată și nici prin acordarea unui termen în acest scop, când se constată, înainte de terminarea cercetării judecătorești, că în cauza supusă judecății s-a efectuat cercetare penală de un alt organ decât cel competent și în cazul nerespectării dispozițiilor privitoare la competența după materie sau după calitatea persoanei, sesizarea instanței, prezența învinuitului sau a inculpatului și asistarea acestuia de către apărător”. (Decizia penală nr. 312 din 28 mai 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Constanța, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.