Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Asociaţia Procurorilor din România ref. proiectul de revizuire a Constituţiei


28 iunie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comunicat APR: Asociaţia Procurorilor din România a luat cunoştinţă de proiectul de revizuire a Constituţiei României şi îşi exprimă nemulţumirea profundă pentru faptul că Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei nu a ţinut seama de cea mai mare parte a propunerilor înaintate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, potrivit unui comunicat al Consiliului Director al APR.

De la începutul anului 2013 şi până recent în spaţiul public au avut loc numeroase discuţii cu privire la necesitatea îmbunătăţirii statutului procurorului. Opinia publică a înţeles că între statutul judecătorului şi al procurorului există diferenţe şi că pentru bunul mers al justiţiei în special şi al societăţii româneşti în general, este bine ca statutul procurorului să fie identic cu al judecătorului. Numai astfel nu vor mai exista nemulţumiri, nu vor mai exista acuzaţii, nu vor mai exista plângeri cu privire la pretinse influenţe asupra justiţiei.

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au înţeles necesitatea egalizării celor două statute profesionale. Numeroşi oameni politici au afirmat public că doresc eliminarea imperfecţiunilor constatate în funcţionarea sistemului român de justiţie.

Cu toate acestea, la discutarea modificărilor Codului de procedură penală, s-a susţinut de către unele grupuri parlamentare ca procurorul să nu mai poată dispune începerea urmăririi penale, această prerogativă urmând a fi îndeplinită de instanţă. Speranţele asociaţiilor profesionale ale magistraţilor au fost întreţinute nu numai de curentul favorabil al opiniei publice, ci şi de faptul că, după mulţi ani, la conducerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei se află foşti magistraţi.

Cui foloseşte oare păstrarea unor ambiguităţi în textul constituţional şi în legea procesual penală?
Cu siguranţă viitorul va da un răspuns acestei întrebări.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro