« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Alba Iulia. Portul unui bâte de baseball
28.06.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că portul unei bâte de baseball în contextul în care s-ar primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică întruneşte elementele constitutive ale infracţiuni prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, Curtea nefiind de acord cu aprecierile primei instanţe legate de faptul că bâta de baseball nu poate fi considerată ca un obiect special confecţionat pentru tăiere, împungere sau lovire.

Deşi destinaţia abstractă a unei bâte de baseball este aceea de a fi folosită la jocul sportiv cu acelaşi nume, Curtea a considerat că textul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 se referă la destinaţiile concrete ale obiectelor pe care le are în vedere, anume la destinaţiile pe care făptuitorii le dau în fiecare caz specific obiectelor, în sensul în care s-ar putea „primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică”. O altfel de interpretare ar restrânge nepermis de mult şi contrar scopului Legii nr. 61/1991 (de protecţie a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice) aplicarea textului în discuţie. (Decizia penală nr. 1091 din 16 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Alba Iulia, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.