Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Portul unui bâte de baseball


28 iunie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că portul unei bâte de baseball în contextul în care s-ar primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică întruneşte elementele constitutive ale infracţiuni prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, Curtea nefiind de acord cu aprecierile primei instanţe legate de faptul că bâta de baseball nu poate fi considerată ca un obiect special confecţionat pentru tăiere, împungere sau lovire.

Deşi destinaţia abstractă a unei bâte de baseball este aceea de a fi folosită la jocul sportiv cu acelaşi nume, Curtea a considerat că textul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 se referă la destinaţiile concrete ale obiectelor pe care le are în vedere, anume la destinaţiile pe care făptuitorii le dau în fiecare caz specific obiectelor, în sensul în care s-ar putea „primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică”. O altfel de interpretare ar restrânge nepermis de mult şi contrar scopului Legii nr. 61/1991 (de protecţie a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice) aplicarea textului în discuţie. (Decizia penală nr. 1091 din 16 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Alba Iulia, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică