Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Portul unui bâte de baseball
28.06.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că portul unei bâte de baseball în contextul în care s-ar primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică întruneşte elementele constitutive ale infracţiuni prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, Curtea nefiind de acord cu aprecierile primei instanţe legate de faptul că bâta de baseball nu poate fi considerată ca un obiect special confecţionat pentru tăiere, împungere sau lovire.

Deşi destinaţia abstractă a unei bâte de baseball este aceea de a fi folosită la jocul sportiv cu acelaşi nume, Curtea a considerat că textul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 se referă la destinaţiile concrete ale obiectelor pe care le are în vedere, anume la destinaţiile pe care făptuitorii le dau în fiecare caz specific obiectelor, în sensul în care s-ar putea „primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică”. O altfel de interpretare ar restrânge nepermis de mult şi contrar scopului Legii nr. 61/1991 (de protecţie a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice) aplicarea textului în discuţie. (Decizia penală nr. 1091 din 16 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Alba Iulia, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti