« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

MJ ref. procesul deputatului Marko Attila
01.07.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Potrivit unui comunicat, în urma publicării articolului „Ministerul Justiţiei intervine în procesul deputatului Marko Attila, condamnat la 3 ani de închisoare: Sentinţa este nelegală, nu există prejudiciu”, MJ face următoarele precizări:

Ministerul Justiţiei nu „a intervenit” în proces astfel cum se afirmă în articol, ci a fost introdus în cauză din oficiu de către Judecătoria Buzău, în calitate de parte responsabilă civilmente, prin citaţia emisă la data de 12.10.2011, în condiţiile în care acţiunea civilă nu a fost pusă în mişcare, neexistând constituire de parte civilă în procesul penal de către partea vătămată, Municipiul Sfântu Gheorghe, căruia instanţa i-a solicitat precizări exprese în acest sens.

În cursul procesului penal, Ministerul Justiţiei a depus note scrise prin care a arătat că nu poate avea calitatea de parte responsabilă civilmente. Cu toate acestea, în decizia de fond a Judecătoriei Buzău nu s-a dispus expres scoaterea din cauză a Ministerului Justiţiei, situaţie în care ministerul a formulat recurs împotriva Sentinţei penale nr. 715 din data de 28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău în dosarul nr. 13020/200/2011.

În cerea de recurs, Ministerul Justiţiei a arătat, în esenţă, pe de o parte, că în mod greşit ministerul a fost introdus în cauză din oficiu de către instanţă în calitate de parte responsabilă civilmente, deşi Municipiul Sfântu Gheorghe nu s-a constituit parte civilă în cauză, iar, pe de altă parte, că de vreme ce instanţa a dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară săvârşirii infracţiunii, prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Ministerul Justiţiei nu a intervenit în favoarea unei părţi în proces ci şi-a execitat dreptul la apărare prin declararea recursului, folosirea tuturor mijloacelor legale fiind o obligaţie a Ministerului Justiţiei, în condiţiile în care, dacă ar fi avut calitatea de parte responsabilă civilmente, ministerul ar fi putut să fie obligat, în solidar cu inculpaţii, la plata prejudiciului eventual stabilit de instanţă.

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD