Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Litigiu având ca obiect obligaţia de „a face”. Competenţa materială
01.07.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că solicitarea eliberării, pe calea ordonanţei preşedinţiale, a acceptului de retransmise al unor programele TV este un litgiu neevaluabil în bani, competenţa materială de soluţionare a cauzei revenind judecătoriei, ca instanţă de drept comun. În argumentarea acestei soluţii, Înalta Curte a precizat că atâta timp cât reclamanta nu a solicitat despăgubiri civile şi nici nu a precizat câtimea valorică a dreptului care constituia obiectul litigiului, acesta se circumscrie obligaţiei de „a face”, referindu-se la îndatorirea debitorilor unui raport juridic de a săvârşi anumite fapte juridice, astfel ca sunt aplicabile dispoziţiile art. 1 pct. 1 C. proc. civ. (art. 94 NCPC), care consacră principiul plenitudinii de jurisdicţie al judecătoriilor. (Decizia nr. 601 din 14 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusiţie având ca obiect soluţionare conflict de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate