Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Litigiu având ca obiect obligaţia de „a face”. Competenţa materială


01.07.2013 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că solicitarea eliberării, pe calea ordonanţei preşedinţiale, a acceptului de retransmise al unor programele TV este un litgiu neevaluabil în bani, competenţa materială de soluţionare a cauzei revenind judecătoriei, ca instanţă de drept comun. În argumentarea acestei soluţii, Înalta Curte a precizat că atâta timp cât reclamanta nu a solicitat despăgubiri civile şi nici nu a precizat câtimea valorică a dreptului care constituia obiectul litigiului, acesta se circumscrie obligaţiei de „a face”, referindu-se la îndatorirea debitorilor unui raport juridic de a săvârşi anumite fapte juridice, astfel ca sunt aplicabile dispoziţiile art. 1 pct. 1 C. proc. civ. (art. 94 NCPC), care consacră principiul plenitudinii de jurisdicţie al judecătoriilor. (Decizia nr. 601 din 14 februarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusiţie având ca obiect soluţionare conflict de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro