Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-DNA, 1 iulie 2013
01.07.2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals material in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Trimitere in judecata. D.N.A.–Serviciul teritorial Suceava

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

A.D., fost manager economic la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
fals intelectual si
uz de fals,

S.L., fost consilier superior la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
fals intelectual si
uz de fals,

B.L., asociat si administrator de fapt la SC ELVICOM SRL Botosani, P.D., asociat unic si administrator la SC PAGEPA SRL Botosani in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri sub semnatura privata,

S.C., administrator la SC CORDUN SRL Botosani, N.I., asociat unic si administrator la SC OTI COMPUTERS SRL Botosani, administrator de fapt la SC OTI IMPEX SRL Botosani, B.C. si B.A., asociati si administratori la SC COMANDI SRL, S.S., gestionar la SC PORTAS SRL Botosani in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
fals material in inscrisuri sub semnatura privata,

A.L., asociat si administrator la SC CLIO GV SRL Botosani, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2007–2009, inculpatii A.D., manager economic la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani si S.L., referent contabil, respectiv consilier economic in cadrul aceleiasi unitati de parchet, si-au incalcat atributiile de serviciu si au angajat Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani in achizitii fictive de bunuri, cauzand un prejudiciu in valoare de 808.618,35 lei (echivalentul a 229.956,81 euro).
Concret, pe baza unor inscrisuri false (facturi fiscale), inculpatii A.D. si S.L. au facut demersuri pentru aprobarea la plata a unui numar de 393 de comenzi catre firmele reprezentate de inculpatii: B.L., P.D., S.C., N.I., B.C., B.A., S.S. si A.L., in conditiile in care bunurile consemnate in documentele contabile nu au fost achizitionate in realitate. Aceste inscrisuri false au fost puse la dispozitie de reprezentantii legali ai firmelor beneficiare.
Dupa achitarea de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani a acestor operatiuni comerciale fictive, reprezentantii firmelor beneficiare isi insuseau o parte din sumele virate in conturi (intre 25% si 40%) iar diferenta era remisa inculpatilor A.D. si S.L.

Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani s-a constituit parte civila cu suma de 808.618,35 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor. 

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Botosani.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate