« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE

RIL promovat. Timbrarea cererilor prin care cheltuielile de judecată sunt solicitate pe cale separată
02.07.2013 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Procurorul General al României, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii întrucât la nivelul instanţelor s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la problema de drept vizând interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 şi art. 2 alin. (1) şi art. 15 lit. p) din Legea nr. 146/1997, modificată şi completată, în referire la timbrarea cererilor prin care cheltuielile de judecată sunt solicitate pe cale separată.

Optica jurisprudenţială

1. Astfel, într-o orientare jurisprudenţială majoritară s-a apreciat că cererile prin care cheltuielile de judecată sunt solicitate pe cale separată au natura unor cereri în pretenţii, evaluabile în bani pentru care se datorează taxa judiciară de timbru în conformitate cu dispoziţiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare.

Faptul că cererile din litigiul în care aceste cheltuieli au fost efectuate erau scutite de plata taxelor judiciare de timbru ori că prin art. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, aprobate prin Ordinul nr. 760/C/1999 emis de Ministrul Justiţiei, se prevede că nu se timbrează cererile accesorii privind cheltuielile de judecată a fost considerat ca fiind lipsit de relevanţă, de vreme ce scutirea de la plata taxelor judiciare de timbru care a operat în litigiul iniţial este rezultatul raportului de accesorialitate dintre cererile privind cheltuielile de judecată şi cererile formulate de părţile din acel proces.

Dispoziţiile art. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 sunt de strictă interpretare şi aplicare, iar în cazul în care legiuitorul ar fi avut intenţia să instituie o atare scutire şi atunci când cheltuielile de judecată sunt solicitate pe cale principală, ar fi prevăzut, în mod expres, în acest sens.

Prin   urmare, chiar dacă pentru acţiunea/cererea iniţială  în care cheltuielile de judecată solicitate au fost accesorii la celelalte petite, era prevăzută scutirea de plata taxei de timbru, acţiunea în cadrul căreia sunt solicitate separat aceste cheltuieli are caracter principal, iar scutirea nu mai operează, nefiind prevăzută de lege.

2. Într-o altă opinie minoritară, s-a reţinut că aceste cereri sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru, întrucât cererea de obligare a părţii căzute în pretenţii la plata cheltuielilor de judecată, chiar dacă este formulată separat, îşi păstrează caracterul de accesorialitate faţă de cererea principală care a format obiectul litigiului în care s-au efectuat aceste cheltuieli.

Cererea formulată separat este născută şi dependentă de prima acţiune.

Dreptul în cauză este secundar în raport cu dreptul ce a făcut obiectul cererii principale şi rămâne astfel şi atunci când se tinde la valorificarea sa pe cale separată. Fiind strâns legat de cauza în care s-au efectuat cheltuielile, el este supus unor condiţii de procedură şi de fond comune.

Dacă în cauza principală cererea de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată a fost scutită de plata taxei judiciare de timbru la valoare, aceleaşi reguli urmează şi cererea formulată pe cale separată.

S-a mai argumentat şi în sensul că, din moment ce cheltuielile de judecată pot fi cerute în cadrul unui proces în curs, fără a fi percepută taxa judiciară de timbru şi fără a se aplica timbru judiciar, aceeaşi soluţie se impune şi în cazul pretinderii lor pe cale separată, raţiunea fiind identică.

Opinia Procurorului General este în sensul că primele instanţe au pronunţat soluţii în acord cu litera şi spiritul legii.

:: Textul integral al recursului în interesul legii

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Recurs în interesul legii, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD