« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Legea privind modificarea unor acte normative conexe NCPC
03.07.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 388 din data de 28 iunie 2013 a fost publicata Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 4/2013, in sensul modificarii Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Principalele modificari:

1. Se modifica prevederile cu privire la clauzele abuzive din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, in sensul ca asociatiile pentru protectia consumatorilor vor avea posibilitatea sa atace in instanta clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, inclusiv contractele de credite bancare, de la data de 1 octombrie 2013. Termenul initial era 1 iulie 2013.

2. Se completeaza prevederile Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil referitoare la atributiile  autoritatii tutelare. Astfel, se precizeaza ca pana pana la reglementarea prin lege a organizarii si functionarii instantei de tutela, atributiile instantei de tutela referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau ale interzisului judecatoresc ori, dupa caz, cu privire la supravegherea modului in care tutorele administreaza bunurile acestuia revin autoritatii tutelare. In reglementarea initiala nu se prevedea ca reglementarile se aplica si interzisului judecatoresc.

3. In cuprinsul Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator se introduc prevederi care stipuleaza ca fectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.
Participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii este gratuita, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume.
Actul  intocmit de notarul public prin care se autentifica intelegerea din acordul de mediere, are putere de titlu executoriu.

4. Se stabileste ca pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor ale carui pensii au fost revizuite potrivit OUG nr. 59/2011 pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, sumele incasate in temeiul unor hotarari judecatoresti de acordare a pensiilor de serviciu in cuantumul anterior OUG nr. 59/2011, desfiintate in caile de atac, nu se mai recupereaza. Sumele deja recuperate pana la data intrarii in vigoare a noii  legi nu se restituie.

5. Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora, magistratii-asistenti, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii. Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. In situatii exceptionale, determinate de inexistenta unui fond locativ adecvat in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata in alta localitate din circumscriptia aceleiasi curti de apel.

5. Se  modifica unele prevederi din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Astfel, notarii publici pot incasa tarifele pentru cererile avand ca obiect furnizarea serviciilor prestate de ANCPI si unitatile sale subordonate, in numele si pe seama ANCPI, nu numai pe chitantiere, facturiere, bonuri fiscale proprii, ci si prin ordine de plata, ca urmare a viramentelor bancare efectuate in contul biroului notarial, prin mijloace electronice de plata sau orice alte modalitati prevazute de lege.
Se introduce prevederea ca actele de alipire si dezlipire a imobilelor inscrise in cartea funciara se incheie in forma autentica.

 
Secţiuni: Drept civil, Lege 9, Mediere, Procedură civilă, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD