Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Mediatorii au protestat în fața Parlamentului împotriva alterărilor legii medierii în România
03.07.2013 | JURIDICE.ro

Marti, 2 iulie 2013, in fata Palatului Parlamentului, federatia Uniunea Centrelor de Mediere din Romania a protestat impotriva modificarilor aduse Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator – modificari ce isi propun subordonarea medierii profesiilor juridice.

Astfel, in data de 26 iunie 2013, Camera Deputatilor a adoptat in plen Legea 214/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2013, aproband astfel prevederea potrivit careia informarea prealabila obligatorie in mediere se poate face si de judecatori, procurori, notari, avocati, consilieri juridici.

De asemenea, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a discutat in sedinta din 25 iunie 2013 un amendament la O.U.G. nr. 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 prin care se intentioneaza ca avocatii si notarii sa devina de drept mediatori.

La protest au participat reprezentanti ai asociatiilor de mediatori din Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Calarasi, Baia-Mare; in acelasi timp, in Oradea a fost organizata un protest similar de catre asociatiile locale. Scrisori deschise de protest au fost semnate de toti membrii federatiei U.C.M.R. si au fost inaintate catre Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor – plen si Comisia Juridica, Comisia Europeana – Directia Generala Justitie, Viviane Reding – vice-presedinte al Comisiei Europene, precum si Ambasada SUA in Romania.

Cei prezenti au atras atentia ca medierea nu este o profesie juridica, ci o procedura alternativa la instanta de judecata menita sa sprijine cetatenii sa-si rezolve conflictele in afara salii de judecata, reducand substantial costurile de bani, timp si stres, intr-un cadru confidential si profesionist.

Mediatorii au protestat si impotriva lipsei de transparenta a procesului de modificare a legii medierii, intrucat modificarile adoptate si amendamentul mentionat au fost propuse si adoptate direct in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, de pe o zi pe alta, nefiind puse in discutia corpului profesional al mediatorilor, fara o dezbatere publica si cu atat mai mult, fara o analiza a consecintelor grave ale acestor norme modificatoare.

In prezent, corpul profesional al mediatorilor din Romania numara cca 7.000 de mediatori autorizati, special instruiti si pregatiti in acest domeniu.

Toate categoriile profesionale prevazute (judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar) nu au pregatirea necesara practicii medierii, astfel incat activitatea de mediere risca sa fie furnizata de catre persoane nespecializate, fara pregatire in conducerea si desfasurarea procedurii de mediere.

In acest fel, partile risca sa nu mai beneficieze de obiectivismul, neutralitatea, impartialitatea si confidentialitatea mediatorului – fundamentale in aceasta procedura, riscand sa ia o decizie in necunostinta de cauza, sa le fie impusa o solutie care nu corespunde cu nevoile lor si sa fie folosite impotriva lor probele dezvaluite in procedura.

Mentinerea prevederilor modificatoare citate ar insemna distrugerea unei profesii si a unui corp profesional insemnat si in plina dezvoltare, golirea de continut a insusi conceptului de mediere si caderea in derizoriu a acestei proceduri eficiente si civilizate.

Nu in ultimul rand, s-ar ajunge la afectarea grava a evaluarii sistemului de justitie din Romania de catre organismele europene, pentru ca se blocheaza dezvoltarea unui sistem alternativ la justitia clasica, obligatie impusa Statelor Membre prin norme europene tocmai din cauza numeroaselor discutii privind eficienta si credibilitatea justitiei clasice.

In Romania, profesia de mediator si procedura acesteia sunt reglementate prin legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu 1 octombrie 2012 a intrat in vigoare Legea nr. 115/2012, prin care partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii inainte de a apela la instanța de judecata. Incepand cu 1 august 2013, partile care nu fac dovada participarii la aceasta sedinta de informare vor fi sanctionate cu inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata.

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania este federatia nationala infiintata in 2005 care reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din toata tara.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Mediatorii au protestat în fața Parlamentului împotriva alterărilor legii medierii în România”

 1. cind se discuta viitorul CPC era vorba de 1.500 mediatori si se prognoza inca un numar de 2.000 noi mediatori. Acum vorbim despre 7.000 mediatori.

  exista cumva o productie de serie a mediatorilor, se lucreaza in 3 schimburi ca sa iasa noi mediatori din fabrica?

  la 4.000 ron / cursant mi se pare o afacere destul de interesanta ca sa iesi si sa protestezi ca medierea nu este o profesie juridica, ca cetateanul este afectat, bla-bla-bla.

  interesant, ca sa nu zic mai mult.

 2. Constantin STANCU spune:

  Legea medierii a fost pulicata in MO, ca atare nimeni nu poate invoca necunoasterea ei. Chiar procedura gratuita a informarii, din punct de vedere constitutional, nu are obiect! Ce sa informezi? Ca exista o lege si exista unele avantaje? Depinde de nivelul de cultura si civilizatie a celui informat, daca accepta medierea sau nu! E o batalie fara obiect!

 3. Andrei OPREA spune:

  Nu exista nicio alterare.Este un prim pas benefic si sper sa urmeze urmatorul care sa inlature babilonia instalata in normele juridice care reglementeaza medierea (ma refer doar la inlaturarea obligatiei de a participa la sedinta de informare, in acest fel si sanctiunea inadmisibilitatii fiind aruncata in neantul juridic postmodernist,iluzoriu si cronofag acolo unde I sade bine aproape oricarei proceduri prealabile(pentru a nu fi acuzat de plagiat, precizez ca, unele cuvinte le-am preluat fara o cosmetizare riguroasa din Liviu Marius Harosa, Examen …, SUBB, nr. 3 din 2009, http://studia.law.ubbcluj.ro/articol.php?articolId=454
  In final, in dezacord partial cu reputatul autor Mihai Costache, firesc mi se pare sa fie vreo 70000 de mediatori si cam un milion de avocati in Republica.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.