« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la impozitul pe venit
03.07.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,

Instanța supremă olandeză se întreabă în legătură cu impozitul pe venit în situația deducerii cheltuielilor realizate cu un castel într-un alt stat membru al Uniunii Europene (C-87/13 X)

Situația de fapt:
1. legislație fiscală
2. resortisant olandez rezident în Belgia, care are însă domiciliul fiscal, la cererea sa, în Țările de Jos
3. lipsa deductibilității în Țările de Jos a cheltuielilor legate de locul său de reședință, un castel în Belgia, înregistrat în această țară ca monument protejat, pentru unicul motiv că respectivul castel nu este înregistrat ca monument protejat în Țările de Jos.

Dispoziții incidente: articolele 49 și 63 TFUE

Articolul 49

(ex-articolul 43 TCE)
În conformitate cu dispozițiile care urmează, sunt interzise restricțiile privind libertatea de stabilire a resortisanților unui stat membru pe teritoriul altui stat membru. Această interdicție vizează și restricțiile privind înființarea de agenții, sucursale sau filiale de către resortisanții unui stat membru stabiliți pe teritoriul altui stat membru.
Libertatea de stabilire presupune accesul la activități independente și exercitarea acestora, precum și constituirea și administrarea întreprinderilor și, în special, a societăților în înțelesul articolului 54 al doilea paragraf, în condițiile definite pentru resortisanții proprii de legislația țării de stabilire, sub rezerva dispozițiilor capitolului privind capitalurile.

Articolul 63

(ex-articolul 56 TCE)
(1) În temeiul dispozițiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricții privind circulația capitalurilor între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe.
(2) În temeiul dispozițiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricții privind plățile între statele membre, precum și între statele membre și țările terțe.

*domnul X nu numai că are un castel dar are și avocați.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.