Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor
03.07.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 393 din data de 29 iunie 2013 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 401/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Actul normativ aproba Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.

Normele detaliaza aspecte cu privire la:
– procedura de constituire, modul de functionare, atributiile Comisiei locale pentru inventarierea terenurilor;
– intocmirea situatiei terenurilor care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate;
– procedura de valorificare in numerar a punctelor primite in urma deciziei de compensare.

Legea nr. 165/2013 se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare noii legi, cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor, precum si cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului suspendate in temeiul Hotararii-pilot in Cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei.

Legea consacra principiul prevalentei restituirii in natura a imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist. In situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, precum si cazul in care titularul a instrainat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietatii, singura masura reparatorie care se acorda este compensarea prin puncte.

In vederea acordarii de masuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite in natura, este necesara emiterea, de catre Comisia Nationala, a unei decizii de compensare prin puncte a imobilului preluat in mod abuziv.

Dupa emiterea acestei decizii, punctele acordate pot fi valorificate prin achizitionarea la licitatia publica nationala de imobile din Fondul national, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Potrivit normelor de aplicare, in situatia in care drepturile care decurg din deciziile de compensare se transmit, in tot sau in parte, sau se valorifica partial in cadrul licitatiilor nationale de imobile ori in numerar, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor emite certificate de detinator de puncte.

Solicitarea privind valorificarea in numerar a punctelor se depune, personal sau prin mandatar cu procura in forma autentica, la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, insotita de decizia de compensare sau certificatul de detinator de puncte, in original, si de actul de identitate al solicitantului.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti