Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 4/2011


3 mai 2011 | Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A apărut numărul 4/2011 al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Carta Socială Europeană şi procedura plângerilor colective
Jean-François AKANDJI-KOMBE

2. Despre termenul pentru care se pot încheia contractele colective de muncă
Costel GÎLCĂ

3. Legea nr. 118/2010 între constituţionalitate şi convenţionalitate
Ciprian DIACONARU

4. Reorganizarea întreprinderilor – Transferul de întreprindere, concedieri colective, desfiinţări de post –

5. Scurtă analiză a modificărilor Codului muncii (II) – Executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă
Costel GÎLCĂ

6. Timpul de muncă
Răzvan VASILIU

7. Studiu comparativ a ultimelor modificări ale Codului Muncii(partea a II-a)
Anca-Elena BURGHELEA

JURISPRUDENŢĂ

1. 1) Admitere excepţia de neconstituţionalitate. Dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, aşa cum au fost modificate de art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. 
2) Respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 208 alin. (3) lit. b) şi e) şi art. 257 alin. (1), alin. (2) lit. a) ‑ d) şi alin. (22) ‑ (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, excepţie ridicată de acelaşi autor în acelaşi dosar (Curtea Constituţională, decizia nr. 335 din 10 martie 2011, publicată în M. Of. nr. 355 din 23 mai 2011)

2. Admitere recurs în interesul legii. Aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea O.G. nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, referitor la pretenţiile formulate de această categorie de personal, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, decizia nr. 3 din 4 aprilie 2011, publicată în M. Of. nr. 350 din 19 mai 2011)

3. Admitere recurs în interesul legii. Interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 47 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autorităţii judecătoreşti, referitor la posibilitatea personalului din serviciile de probaţiune de a beneficia de sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică în cuantum de 50% (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, decizia nr. 4 din 17 ianuarie 2011, publicată în M. Of. nr. 379 din 31 mai 2011)

4. Admitere recurs în interesul legii. Modalitatea de stabilire a vârstei standard de pensionare şi a stagiului complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual în operaţiunile de calculare a pensiilor din sistemul public, pentru persoane ale căror drepturi s‑au deschis începând cu data de 1 aprilie 2001 şi care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare potrivit legii (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, decizia nr. 4 din 4 aprilie 2011, publicată în M. Of. nr. 349 din 19 mai 2011)

5. Articolul 104 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul de procedură. Politica socială. Protecţia securităţii şi a sănătăţii lucrătorilor. Directiva 2003/88/CE. Organizarea timpului de lucru. Noţiunea «timp de lucru». Noţiunea «timp de lucru maxim săptămânal». Pădurar care, potrivit contractului său de muncă şi contractului colectiv aplicabil, are un program de lucru flexibil de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Reglementare naţională potrivit căreia pădurarul poartă răspunderea pentru orice prejudiciu produs în cadrul cantonului silvic aflat în gestiunea sa. Calificare. Efect al orelor suplimentare asupra remuneraţiei şi a indemnizaţiilor persoanei în cauză (C.J.U.E., Ordonanţa Curţii, Camera a şasea, din 4 martie 2011, Cauza C‑258/10)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro