Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Unicitatea artei conservate şi pasiunea pentru frumos
03.07.2013 | Rodica Aida POPA

JURIDICE - In Law We Trust

Iată-mă acum câteva zile toride de vară străbătând Calea Victoriei.

Aerul era înăbuşitor, iar soarele ardea fierbinte. Totul părea încremenit.

Şi totuşi…

Singurul refugiu de răcoare părea să fie o clădire impunătoare în stil neoclasic, ale cărei influenţe caracterizează mai multe clădiri semnificative ale Bucureştiului interbelic şi anume care adăposteşte astăzi Muzeul Colecţiilor de Artă.

Îndrăznesc şi păşesc. De data aceasta aerul răcoros îţi taie respiraţia.

Dar dincolo de senzaţiile între cald şi rece se deschide miraculos un spaţiu familial eterogen îmbibat de rafinamentul pentru stil al fiecărui colecţionar.

Căci generosul spaţiu muzeistic pune la dispoziţie numeroase colecţii de tablouri şi obiecte de mobilier şi porţelan ale unor iubitori de cultură, care cu generozitate şi-au deschis casa sufletului prin oferirea preţioaselor obiecte achiziţionate, statului român.

Aşadar, am început o incursiune în esteticul fiecărui colecţionar revelându-mi-se o parte semnificativă a fiecăruia dintre ei, ca indivizi sau ca familie, întrucât într-un mod dual în cazul celor din urmă, vreau să cred că atât domnul, cât şi doamna (Colecţia dr. Mircea şi prof. Artemiza Petrescu, Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu, Colecţia Josefina şi Eugen Taru, Colecţia Clara şi Anatol E, Baconsky s.a.) au îmbinat fericit bucuria achiziţionării unor obiecte care le reuneau pasiunea pentru frumos, încântarea privirii şi deschiderii plăcerii voluptuoase către perfecţiunea actului creator imortalizat în forme.

Caracteristic colecţiilor îl constituie înclinarea către sacralitate, prin varietatea icoanelor vechi pictate pe lemn sau sticlă, ceea ce asigură stabilitatea identităţii creştine în formarea fiecăruia.

Un alt element de consecvenţă îl constituie pasiunea de a achiziţiona pictură românească autentică, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Iser, Coreneliu Baba, Alexandru Ciucurecu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Gheorghe Petraşcu, Samuel Munzer, ş.a.

Pictura variată de la portret la natură moartă, peisaje care te poartă în alte timpuri, însă în care viaţa, cu plenitudinile şi efemerităţile ei, este imortalizată în mod unic de fiecare artist, conferindu-i universalitate, se armonizează cu obiectele de mobilier clasic şi porţelan sau sticlă recreând spaţiul familial al colecţionarilor.

Picturii româneşti i se adăugă pictura japoneză, iar obiectele de mobilier franţuzesc se alternează cu cele în stil oriental, acestea din urmă alcătuind chiar o cameră care recreează spaţiul de relaxare specific.

Aşadar, senzaţia pe care am avut-o parcurgând sălile muzeului a fost aceea a unei invitaţii personale în viaţa fiecăruia, căci spaţiul creat te îmbie la intimitate şi la deschiderea către unicitate.

Bucuria vieţii trăite tihnit între obiecte sacre şi profane cultivă echilibrul, calmul, armonia, ilustrând personalităţile colecţionarilor.

Ieşind din muzeu reintru în tumultul vieţii cotidiene al epocii, dar păstrez în retina memoriei parfumul de altă dată care m-a înnobilat sufleteşte.

Jud. dr. Rodica Aida POPA
Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.