Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 2/2012


9 martie 2012 | Alexandra CONSTANTIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securității sociale, Revista revistelor juridice

A apărut numărul 2/2012 al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Desenează‑mi o discriminare…
Marc FALLON, Denis MARTIN

2. Interacţiunea dintre salariul din sectorul privat şi salariul din sectorul public în România anilor 2000‑2011
Constantin POSTOIU, George ŞTEFAN

3. Întrebări şi răspunsuri
Anca-Elena BURGHELEA

4. Relaţia juridică dintre preoţii ortodocşi şi Biserica Ortodoxă Română
Costel GÎLCĂ

JURISPRUDENŢĂ

1. Admitere excepţie de neconstituţionalitate. Sporuri şi alte drepturi ale personalului didactic din învăţământ. Extinderea controlului de constituţionalitate (Curtea Constituţională, decizia nr. 1615 din 20 decembrie 2011, M. Of. nr. 99 din 8 februarie 2012)

2. Concediere. Procedură. Decizie adoptată de un organ necompetent (Curtea de Apel Bucureşti, secţia VII‑a civilă şi pentru cauze privind conflictele de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 4160 din 14 iulie 2011)

3. Contestaţiei formulate de către salariat împotriva deciziei de preavizare. Inadmisibilitate (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII‑a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă, decizia nr. 4745 din 2 octombrie 2011)

4. Culte religioase. Acte de încălcare a disciplinei interne. Norme proprii ale cultelor (Curtea de Apel Constanţa, secţia conflicte de muncă, decizia nr. 176 din 19 aprile 2011)

5. Decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Motive de concediere. Pierderi economice şi eficientizarea activitatii sale angajatorul (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII‑a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 4609 din 14 iulie 2011)

6. Drepturi salariale. Acordarea tranşelor suplimentare pentru vechimea în învăţământ. Calitatea procesuală pasivă a autorităţilor publice locale în cadrul unui conflict individual de muncă. Obligativitatea contestării deciziei de reîncadrare şi stabilire a drepturilor salariale la angajator prealabil formulării unei acţiuni în justiţie.Admitere recurs (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2732 din 14 decembrie 2011)

7. Încetarea de drept a contractului individual de muncă în baza art.20 din Legea nr. 329/2009. Respectarea dreptului la muncă, prevăzut de art. 15 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi a art.1 paragraful 1 din Primul Protocol Adiţional la CEDO (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru caute privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 7179 din 9 noiembrie 2011)

8. Lucrători migranţi. Securitate socială. Acord între Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Confederaţia Elveţiană, pe de altă parte, privind libera circulaţie a persoanelor. Regulamentul (CEE) nr. 1408/71. Resortisant al unui stat membru care a desfăşurat o activitate profesională în Elveţia. Întoarcere în ţara de origine (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera a treia, din 15 decembrie 2011, cauza C-257/10)

9. Plata indemnizaţiei de hrană prevăzută într‑un acord colectiv de muncă. Personal bugetar. Principiul ierarhiei normelor juridice (Curtea de Apel Braşov, secţia de contencios administrativ, decizia nr. 2634 din 24 noiembrie 2011)

10. Politică socială. Directiva 1999/70/CE. Clauza 5 punctul (1) litera (a) din Acordul-cadru privind munca pe durată determinată. Contracte de muncă pe durată determinată succesive. Motive obiective care pot justifica reînnoirea acestor contracte. Reglementare naţională care justifică folosirea unor contracte pe durată determinată în caz de înlocuire temporară. Nevoie permanentă sau frecventă de personal de înlocuire. Luare în considerare a tuturor împrejurărilor în care se realizează reînnoirea contractelor pe durată determinată successive (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera a doua, din 26 ianuarie 2012, cauza C-586/10)

11. Politica socială. Directiva 2003/88/CE. Articolul 7. Dreptul la concediul anual plătit. Condiţie de acordare a dreptului impusă de o reglementare naţională. Absenţa lucrătorului. Durata dreptului la concediu în funcţie de natura absenţei. Reglementare naţională contrară Directivei 2003/88. Rolul instanţei naţionale (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Marea Cameră, din 24 ianuarie 2012, cauza C‑282/10)

12. Posibilitatea persoanei beneficiară a pensie de invaliditate de a contesta decizia de neîncadrare în grad de invaliditate şi decizia de sistare a pensiei de invaliditate. Motive de nelegalitate şi netemeinicie (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 5177 din 9 septembrie 2011)

13. Recalculare pensie militară. Contestaţie decizie de recalculare. Caducitatea deciziei de recalculare (Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, decizia civilă nr. 1110 din 19 septembrie 2011)
14. Recalcularea pensiilor cu statut special. Dispoziţiile Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Respingere excepţie de neconstituţionalitate (Curtea Constituţională, decizia nr. 1587 din 13 decembrie 2011, M. Of. nr. 81 din 1 februarie 2012)

15. Recalcularea pensiilor militare de serviciu anterior anulării prevederilor norme metodologice de aplicare a legii de recalculare prin hotărâre judecătorească (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru caute privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 5410 din 21 septembrie 2011)

16. Transferul întreprinderii. Lipsa contractului de cesiune sau fuziune (Curtea de Apel Ploieşti, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia 678 din 23 martie 2011)

17. TVA, A șasea directivă, Articolele 9, 17 și 18. Stabilirea locului prestării serviciilor. Noțiunea «punerea la dispoziție de personal». Lucrători care desfășoară activități independente. Necesitatea de a asigura o apreciere identică a prestării de servicii în privința prestatorului și în privința clientului (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera întâi, din 26 ianuarie 2012, cauza C 218/10)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică