Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 3/2012


11 aprilie 2012 | Alexandra CONSTANTIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A apărut numărul 3/2012 al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Angajatori pierd procesele pe propriile greşeli. Top 10 greşeli la emiterea deciziei de sancţionare disciplinară
Costel GÎLCĂ

2. Critica hotărârii CEDO cu privire la Sindicatul Păstorul cel bun contra României (nr. 2330/09)
Grégor PUPPINCK, Andreea POPESCU

3. Critica hotărârii CEDO privind dreptul preoţilor de a se sindicaliza
Costel GÎLCĂ

4. Reformarea sistemului de pensii, prin transformarea pensiilor speciale în pensii în sistemul public, în temeiul Legii nr. 119/2010, este compatibilă cu art. 1 din Protocolul nr. 1 ‑ decizia de inadmisibilitate în cauzele Frimu şi alţii c. României
Dragoş CĂLIN

5. Sentinţa judecătorească cu privire la a cererilor de anulare a deciziilor de recalculare a pensiilor de serviciu ale militarilor
Cecilia JABREA

JURISPRUDENŢĂ

1. Acordarea indemnizaţiei de hrană şi sumelor de reprezentare pentru salariaţii Primăriei, în baza unui contract colectiv de muncă, înregistrat la D.M.S.S.F. Judeţean (Curtea de Apel Târgu-Mureş, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 771 din 28 aprilie 2011)

2. Acordul-cadru privind munca pe fracţiune de normă. Noţiunea «lucrători pe fracţiune de normă care au un contract de muncă sau un raport de muncă». Judecători care îşi exercită activitatea cu fracţiune de normă, remuneraţi pe baza unor indemnizaţii acordate pentru fiecare zi lucrată. Refuzul acordării unei pensii pentru limită de vârstă (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera a doua, din 1 martie 2012, cauza C-393/10)

3. Cerere pentru anularea Hotărârii Guvernului nr. 735/2010. Pensii stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile de stat militare, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Recalcularea pensiilor acestora conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Criterii de anulabilitate – adăugarea la lege şi discriminarea dreptului la pensie în raport de depunerea sau nedepunerea cererii şi a documentelor prevăzute în hotărârea atacată (Curtea de Apel Cluj, secţia comercială, de contencios administrativ, sentinţa civilă nr. 443 din 23 noiembrie , M. Of. nr. 194 din 26 martie 2012)

4. Concediere pentru motivele prevăzute de art. 61 lit. c) (Curtea de Apel Constanţa, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 212 din 17 mai 2011)
 
5. Concedierea disciplinară salariatului. Obligativitatea cercetării disciplinare prealabile. Descrierii faptei care reprezintă abatere disciplinară (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 251 din 8 februarie 2011)

6. Concedire. Nulitatea deciziei de concedire. Admitere (Curtea de Apel Galaţi, decizia nr. 283 din 17 februarie 2011)

7. Decizie de deschidere a drepturilor la indemnizaţia de şomaj. Angajator în insolvenţă (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 4734 din 2 septembrie 2011)

8. Decizie de sancţionare disciplinară. Momentul de la care începe să curgă termenul în care poate fi emisă. Termenul de declarare a recursului împotriva unei hotărâri pronunţată într-o contestaţie având ca obiect anularea unei decizii de sancţionare disciplinară (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 2431 din 16 noiembrie 2011)

9. Dreptul angajatului la spor de vechime şi la diurnă. Cuantificarea acestora. Clauzelor cuprinse în contractul colectiv de muncă. Interdicţia reţinerilor din salariu în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 148 din 24 ianuarie 2011)

10. Drepturi pretinse de salariaţi din profitul societăţii angajatoare. Interpretarea clauzei din contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate. Admitere recurs (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2212 din 6 aprilie 2011)

11. Formarea profesională. Suportarea cheltuielilor de pregătire profesională (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 332 din 14 februarie 2011)

12. Încadrarea în funcţia de profesor pentru învăţământul preşcolar. Absolvirea unei facultăţi la o formă de învăţământ neacreditată. Calitatea de pârât a Inspectoratului Şcolar Judeţean (Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă, decizia civilă nr. 1588 din 25 octombrie 2011)

13. Personal contractual. Reîncadrare. Neincludere spor dispozitiv (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 5 din 10 ianuarie 2011)

14. Pregătire profesională medic rezident. Despăgubiri datorate angajatorului pentru nerespectarea obligaţiei asumate prin actul adiţional (Curtea de Apel Ploieşti, secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1683 din 20 septembrie 2011)

15. Răspunderea patrimonială (Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, decizia nr. 1304 din 7 octombrie 2011)

16. Revizuire. Admisibilitate pentru înscris nou (Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, decizia civilă nr. 1705 din 16 decembrie 2011)

17. Solicitarea plăţii indemnizaţii de concedii medicale plătite propriilor angajaţi. Termen (Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă, decizia nr.1791 din 22 noiembrie 2011)

18. Ucenicie. Stagiu de cotizare (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 104 din 24 ianuarie 2011)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii