Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 4/2012


4 mai 2012 | Alexandra CONSTANTIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

A apărut numărul 4/2012  al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Analiza hotărârii Sindicatul „Păstorul cel Bun” împotriva României
Eric RASSBACH, Diana VERM

2. Ar trebui administrat corpul preoţesc al bisericilor de către sindicate ale membrilor acestui corp? Semnificaţii, limite şi incertitudini ale hotărârii CEDO Sindicatul „Păstorul cel Bun” împotriva României
Gérard TILKIN

3. Autonomia confesiunilor religioase şi discriminarea la locul de muncă
Santiago Cañamares ARRIBAS

4. Comisia Europeană propune întărirea standardelor de protecţie pentru lucrătorii detaşaţi

5. Implicaţiile hotărârii Frimu asupra proceselor privind recalcularea pensiilor militarilor
Costel GÎLCĂ

6. Modificări esenţiale cu privire la contribuţiile sociale datorate de administratori şi de persoanele fizice autorizate
Luisiana DOBRINESCU

7. Observaţii scrise ca terţ intervenient prezentate în cauza Sindicatul „Păstorul cel Bun” împotriva României
Grégor PUPPINCK

8. Problema autonomiei Bisericii în cauza Sindicatul Păstorul cel bun c. România
Roger KISKA

JURISPRUDENŢĂ

1. Clauză de neconcurenţă. Consecinţa neînregistrării anexei la contractul individual de muncă care cuprinde o clauză de neconcurenţă (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 2433 din 16 noiembrie 2011)

2. Concediere colectivă. Angajator aflat în procedura insolvenţei. Concedierea unui salariat, membru în organul de conducere a sindicatului (Curtea de Apel Craiova, secţia I civilă, decizia nr. 519 din 19 ianuarie 2012)

3. Concediere pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. Neîndeplinirea cerinţelor prevazute de art. 65 Codul muncii. Admitere recurs (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 7417 din 16 noiembrie 2011)

4. Contestaţie împotriva deciziei de recalculare a pensiei, emisă de casa de pensii sectorială. Competenţa de soluţionare a cauzei revine instanţei de la domiciliul reclamantului (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, decizia civilă nr. 8539 din 2 decembrie 2011)

5. Desfacere contract individual de muncă. Anulare deciziei de concediere. Plăţi compensatorii. Admitere recurs (Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă, decizia nr. 673 din 15 noiembrie 2011)

6. Desfacerea contractului de muncă pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului. Plata salariilor compensatorii conform contractului colectiv de muncă (Curtea de Apel Ploieşti, secţia I civilă, decizia nr. 1651 din 14 septembrie 2011)

7. Excepţie de neconstituţionalitate. Interpretarea dispoziţiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei. (speţa 1) (Curtea Constituţională, decizia nr. 223 din 13 martie 2012, M. Of. nr. 256 din 18 aprilie 2012)

8. Excepţie de neconstituţionalitate. Interpretarea dispoziţiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei. (speţa 2) (Curtea Constituţională, decizia nr. 224 din 13 martie 2012, M. Of. nr. 256 din 18 aprilie 2012)

9. Grupă de muncă. Discriminare. Admitere recurs (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1232 din 23 mai 2011)

10. Încetarea de drept a contractului individual de muncă ca urmare a reintegrării în funcţie a unei persoane
concediate anterior. Constatarea ulterioară a nulităţii contractului de muncă al acestei persoane. Efecte (Curtea de Apel Craiova, secţia I civilă, decizia nr. 2373 din 23 februarie 2012)

11. Indemnizaţie de şomaj. Condiţii de acordare (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1601 din 19 septembrie 2011)

12. Obligaţie de întreţinere. Muncă în străinătate. Calcularea obligaţiei în situaţia în care cel obligat nu este încadrat cu contract de muncă în străinătate şi realizează venituri din munci ocazionale. Admitere recurs (Curtea de Apel Galaţi, secţia civilă, decizia nr. 544 din 9 noiembrie 2011)

13. Recurs în interesul legii. Respingere. Procedura de executare silită a titlurilor executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, decizia nr. 1 din 16 ianuarie 2012 , M. Of. nr. 210 din 29 martie 2012)

14. Revizuirea drepturilor de pensie eronat stabilite. Data acordării diferenţelor de pensie rezultate din revizuire. Decăderea din dreptul de a formula obiecţiuni la raportul de expertiză (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2206 din 6 aprilie 2011)

15.  Revizuirea drepturilor de pensie eronat stabilite. Data acordării diferenţelor de pensie rezultate din revizuire. Decăderea din dreptul de a formula obiecţiuni la raportul de expertiză (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2206 din 6 aprilie 2011)

16. Sancţiune disciplinară. Mustrarea – sancţiune disciplinară neprevăzută de dispoziţiile legale. Nulitatea absolută a sancţiunii (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 2498 din 23 noiembrie 2011)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică