Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 6/2012


9 iulie 2012 | Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A apărut numărul 6/2012  al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Critica hotărârii CEDO în cauza Constantin Abăluţă şi alţii c. României
Costel GÎLCĂ

2. Detaşarea lucrătorilor reflectată în dreptul European
Yves JORENS

3. Egalitate de tratament (I)
Costel GÎLCĂ

4. Pensiile cadrelor militare. Reforma produsă prin Legea nr. 119/2010 – decizia de inadmisibilitate în cauza Constantin Abăluţă şi alţii c. României
Dragoş CĂLIN

5. Primul document care atestă relaţiile juridice de muncă 1790

6. Protecţie mai mare pentru lucrătorii detaşaţi în cadrul prestării de servicii la nivel European
Simona VLAD CIUBOTARIU

7. Relaţiile dintre cultele religioase şi personalul de cult. Istorie şi actualitate
Nicolae Adrian LEMENI

8. Restitutio – Regimul duratei muncii în industrie şi comerţ. Istoric
Marco I. BARASCH

JURISPRUDENŢĂ

1. Abatere disciplinară. Aplicarea criteriilor stabilite la concedierea colectivă. Imposibilitatea invocării unui alt criteriu în timpul litigiului (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2797 din 9 aprilie 2012)

2. Admitere excepţie de neconstituţionalitate. Dispoziţiile art. 58 lit. ad) din O.U. G. nr. 109/2005 privind transporturile rutiere (Curtea Constituţională, decizia nr. 494 din 10 mai 2012, M. Of. nr. 407 din 19 iunie 2012)

3. Condiţii speciale de muncă (Curtea de Apel Craiova, secţia I civilă, decizia nr. 5031 din 11 aprilie 2012)

4. Decizia de inadmisibilitate nr. 63627/11 pronunţată la data de 15 mai 2012 în cauza Constantin Abăluţă şi alţii împotriva României

5. Desfacerea contractului de muncă. Nerespectarea termenului de preaviz. Sancţiune (Curtea de Apel Craiova, secţia a I civilă, decizia nr. 3104 din 7 martie 2012)

6. Directiva 2000/78/CE. Egalitate de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă. Tratament diferenţiat pe motive de vârstă. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Principii generale de drept al Uniunii. Convenţie colectivă. Neluarea în considerare, pentru clasificarea membrilor personalului civil navigant al unei companii aeriene în grila de remuneraţie, a experienţei profesionale dobândite în cadrul altei companii aparţinând aceluiaşi grup de întreprinderi. Clauză contractual (C.J.U.E., Hotărîrea Curţii, Camera a doua, din 7 iunie 2012, cauza C-132/11)

7. Funcţionar public. Încetarea nelegală a raportului de serviciu. Acţiune având ca obiect repararea prejudiciului suferit ca urmare a emiterii ordinului nelegal de eliberare din funcţie. Calcularea termenului de prescripţie (Înalta Curte de Casţie şi Justiţie, decizia nr. 835 din 17 februarie 2012)

8. Funcţionar public. Refuzul de a da curs detaşării pentru motive familiale. Aprecierea temeiniciei motivelor invocate (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia nr. 1135 din 2 martie 2012)

9. Funcţionarul public eliberat în mod nelegal din funcţia publică deţinută. Obligarea autorităţii publice la plata drepturilor salariale aferente acestei funcţii până la data reîncadrării efective. Includerea stimulentelor în cuantumul sumei de plata stabilită prin titlu executor. Instanţa competentă să judece litigiul (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 116 din 13 ianuarie 2012)

10. Jurisprudenţă franceză (Selecţie şi traducere Cristina Iurea)

11. Sancţiune disciplinară. Data de la care curge termenul de 30 de zile pentru aplicarea sancţiunii disciplinare. Natura juridică a acestui termen (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2629 din 2 aprilie 2012)

12. Securitatea socială a lucrătorilor migranţi. Legislaţie aplicabilă. Lucrător cu cetăţenie olandeză care lucrează la bordul dragelor care navighează în afara teritoriului Uniunii Europene sub pavilion olandez, pentru un angajator cu sediul în Ţările de Jos. Reşedinţă pe teritoriul altui stat membru. Afiliere la sistemul olandez de securitate social (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera a opta, din 7 iunie 2012 , cauza C-106/11)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro