Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista de Drept Social nr. 9/2012


17 octombrie 2012 | Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A apărut numărul 9/2012  al Revistei de drept social.

Cuprins

DOCTRINĂ

1. Caracterul rezonabil al eşalonării plăţii drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti interne – decizia de inadmisibilitate în cauza Dumitru şi alţii c. României
Gabriel CAIAN

2. Contestaţia privind tergiversarea unui proces de muncă
Cezar Gabriel PARASCHIV

3. Din nou despre sancţiunea disciplinară prevăzută în art. 248 alin. (1) lit. d din Codul muncii (reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere…) şi propunere de lege ferenda
Emilian LIPCANU

4. Libertatea de stabilire şi libertatea de a presta servicii
Lucette DEFALQUE

5. Lipsa unei divergenţe „profunde şi persistente” a practicii judiciare a instanţelor naţionale – decizia de inadmisibilitate în cauza Ioan Radu şi alţi 30 de reclamanţi c. României
Dragoş CĂLIN

6. Opinie privind momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie de 30 de zile în situaţia aplicării sancţiunilor disciplinare – Critica Recursului în interesul legii declarat de Parchetul General
Costel GÎLCĂ

7. Probele în dreptul muncii din perspectiva Noului Cod de procedură civilă. (I) Dispoziţii generale
Alexandra DORDEA

8. Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de dreptul muncii
Andreea MICLEA

JURISPRUDENŢĂ

1. Acte de concurenţă neloială săvârşite de un fost angajat. Deturnarea clientelei. Consecinţe (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă, decizia nr. 240 din 26 ianuarie 2012)

2. Acţiune în anularea deciziei de eliberare din funcţie pentru lipsă neîntemeiată de la serviciu. Refuz de prezentare la locul de muncă unde a fost repartizat cu delegare de autoritate (Curtea de Apel Iaşi, secţia contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 617 din 19 martie 2012)

3. Ajutor de şomaj. Contestaţie la decizia de imputare privind plata ajutorului de şomaj. Admisibilitate (Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, decizia nr. 90 din 20 ianuarie 2012)

4. Articolul 157 TFUE. Directiva 79/7/CEE. Directiva 97/81/CE. Acordul-cadru privind munca pe fracţiune de normă. Directiva 2006/54/CE. Pensie pentru limită de vârstă de tip contributiv. Egalitate de tratament între lucrătorii de sex masculin şi lucrătorii de sex feminin. Discriminare indirectă pe criterii de sex (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, camera a opta, din 22 noiembrie 2012, cauza C-385/11)
 
5. Caracterul real şi serios al concedierii dispuse în baza art.65 din Codul muncii (Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă, decizia nr. 277 din 3 aprilie 2012)

6. Concediere. Contestaţie împotriva concedierii dispusă de lichidatorul judiciar. Admitere recurs (Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, decizia nr. 22 din 8 februarie 2012)

7. Contract colectiv de muncă la nivel de ramură. Nesemnarea contractului de către angajator. Invocarea contractului colectiv de muncă la nivel de societate (Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă, decizia nr. 273 din 2 aprilie 2012)

8. Decizia de desfiinţare a postului salariatei, prealabilă concedierii, nu reprezintă o decizie de concediere şi este cenzurată de către instanţa de judecată doar incidental, ca act premergător emiterii deciziei de concediere (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 3723 din 7 iunie 2011)

9. Drepturi solicitate în baza contractului colectiv de muncă (Curtea de Apel Galaţi, secţia conflicte de muncă, decizia nr. 631 din 12 martie 2012)

10 . Încadrare în grupe superioare de muncă. Ordinul 50/1990*. Aplicare. Admitere recurs (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2757 din 6 mai 2011)
11. Includerea sporului de vechime în contractul individual de muncă. Convenţia privind plata unor despăgubiri. Distincţie de plată nedatorată (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2170 din 14 martie 2012)

12. Jurisprudenţă franceză (Selecţie şi traducere Cristina Iurea)

13. Litigii de muncă – reducere drepturi salariale în temeiul Legii nr. 118/2010. Invocare jurisprudenţă CEDO (Curtea de Apel Târgu-Mureş, secţia civilă şi litigii de muncă, decizia nr. 60 din 24 ianurie 2012

14. Natura juridică a termenului de 30 de zile prevăzut de art.268 alin.1 din Codul muncii. Incapacitatea temporară de muncă a salariatului, cauza specială de suspendare a termenului în care angajatorul are dreptul de a aplica sancţiunea disciplinară (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 7420 din 16 noiembrie 2011)

15. Pensie de serviciu. Recalculare (Curtea de Apel Alba Iulia, secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 159 din 19 ianuarie 2012)

16. Plata salariului în cazul neîndeplinirii sarcinilor de serviciu (Curtea de Apel Craiova, secţia I civilă, decizia nr. 3320 din 9 martie 2012)

17. Curtea de Apel Craiova, secţia I civilă, decizia nr. 3320 din 9 martie 2012 (Curtea de Apel Bucureşti, secţia VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1990 din 7 martie 2012)

18. Răspundere patrimonială. Întinderea prejudiciului (Curtea de Apel Constanţa, secţia I civilă, decizia nr. 147 din 21 februarie 2012

19. Sancţiune disciplinară. Abatere disciplinară gravă. Dreptul instanţei de a înlocui sancţiunea disciplinară cu una mai uşoară (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă şi conflicte de muncă, decizia nr. 362 din 15 mai 2012)

20. Stanislovas Tomas împotriva Parlamentului European (Tribunalul Funcţiei Publice, Camera a treia, hotărârea din 7 iulie 2010, cauzele conexate F-116/07, F-13/08 şi F-31/08)

21. Suspendarea contractului individual de muncă (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, decizia nr. 57 din 24 ianuarie 2012)

Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship  Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro