Revista de drept social nr. 2/2013
8 martie 2013 | Alexandra CONSTANTIN
Numărul 2/2013 al Revistei de drept social.
Cuprins
DOCTRINĂ
1. Consideraţii cu privire la contribuţia de asigurări sociale datorată pentru indemnizaţia de administrator obţinută de un pensionar
Vlad ŞTEFAN
2. Reforma sistemului de pensii. Naţionalizarea activelor fondurilor de pensii private. Opţiunea cotizanţilor unui fond privat între redirecţionarea automată către sistemul pensiilor publice sau rămânerea ca membri ai fondurilor private – decizia de inadmisibilitate din cauza E.B. (nr. 2) c. Ungariei
Dragoş CĂLIN
3. Violenţa psihică la locul de muncă (I)
Costel GÎLCĂ
JURISPRUDENŢĂ
1. Acţiune în pretenţii. Contract de management încheiat cu o instituţie publică. Natura juridică a raporturilor contractuale. Competenţa materiala (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă, decizia nr. 1668 din 23 martie 2012)
2. Admitere recurs în interesul legii.Interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 28 alin. (2) din Legea sindicatelor nr. 54/2003 în referire la calitatea procesuală activă a organizaţiilor sindicale în acţiuni promovate în numele membrilor de sindicat, precum şi a dispoziţiilor art. 269 alin. (2) [fost 284 alin. (2)] din Legea nr. 52/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind determinarea instanţei competente teritorial în soluţionarea conflictelor de muncă în cazul acestor acţiuni (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursurile în interesul legii, decizia nr.1 din 21 ianuarie 2013, M. Of. nr. 118 din 1 martie 2013)
3. Anularea deciziei de concediere. Reintegrarea contestatorului în funcţia deţinută anterior concedierii (Curtea de Apel Oradea, secţia I civilă,de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 2313 din 28 mai 2012)
4. Clauză de neconcurenţă. Nelegalitatea stabilirii anticipate a întinderii prejudiciului provocat angajatorului prin nerespectarea clauzei de neconcurenţă de către salariat (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, dec. nr. 1763 din 11 iulie 2012)
5. Concediere colectivă. Conformitatea dispoziţiilor naţionale cu cele ale Directivei nr. 98/59/CE a Consiliului. Stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi. Luarea în considerare doar a salariaţilor concediaţi pentru motive care nu privesc persoana lor (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 514 din 15 februarie 2012)
6. Concediere colectivă. Inutilitatea aplicării criteriilor de prioritate la concediere în cazul desfiinţării integrale a unui departament sau unei structuri distincte din cadrul unităţii. Admisibilitatea concedierii unui salariat ce exercită o funcţie eligibilă într-un organism sindical pentru motive care nu ţin de persoana sa şi nu vizează îndeplinirea mandatului primit de la salariaţii pe care-i reprezintă (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1194 din 25 aprilie 2012)
7. Conflict de muncă. Noţiune. Natura juridică a indemnizaţiei cuvenită magistraţilor, cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile. Admiterea excepţiei tardivităţii recursului (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1652 din 20 iunie 2012)
8. Contestaţie împotriva deciziei de concediere colectivă. Nerespectarea criteriilor avute în vedere la concedierea colectivă (Curtea de Apel Constanţa, secţia conflicte de muncă, decizia nr. 423 din 5 iunie 2012)
9. Cumulul pensiei de serviciu a magistratului cu veniturile salariale din activitatea didactică la o instituţie de învăţământ universitar de stat. Sancţiunea omisiunii salariatului de a opta între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 511 din 15 februarie 2012)
10. Decizie de impunere emisă de Casa de asigurări de Sănătate prin s-au stabilit plăţi contribuţii la FNUASS. Legalitate (Curtea de Apel Alba-Iulia, secţia de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 2504 din 7 mai 2012)
11. Disponibilizare colectivă. Contract colectiv de muncă aplicabil (Curtea de Apel Oradea, secţia I civilă, decizia nr. 3384 din 13 septembrie 2012)
12. Drepturi salariale reglementate între o limită minimă şi o limită maximă. Imposibilitatea individualizării lor în absenţa adoptării unor norme metodologice pentru evaluarea salariaţilor (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1835 din 27 iulie 2012)
13. Este nelegală modificarea şi recalcularea drepturilor salariale ale unui funcţionar public în funcţie de fluctuaţia numărului de personal dintr-o instituţie publică, drepturile salariale stabilite putând fi modificate doar în condiţiile prevăzute de lege şi în temeiul unor acte normative (Curtea de Apel Oradea, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 3708 din 18 octombrie 2012)
14. Excepţia autorităţii de lucru judecat. Inaplicabilitate. Divergenţe privind cuantumul sumei datorate cu titlu de drepturi salariale neachitate în cazul concedierii anulate de instanţă (Curtea de Apel Oradea, secţia I civilă, decizia nr. 2958 din 6 decembrie 2011)
15. Funcţionar public. Spor pentru condiţii vătămătoare. Inexistenţa unui drept vătămat (Curtea de Apel Timişoara, secţia contencios administrativ şi fiscal, decizia civilă nr. 2061 din 11 septembrie 2012)
16. Funcţionar public. Radierea de drept a sancţiunii. În ipoteza când operează radierea de drept a unei sancţiuni, nu este necesară formularea unei cereri de către funcţionarul public (Curtea de Apel Timişoara, secţia contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 1034 din 24 aprilie 2012)
17. Indemnizaţia pentru concediul de odihnă neefectuat acordată la încetarea contractului individual de muncă. Cuantificarea ei în situaţia în care salariatul s-a aflat în incapacitate temporară de muncă pe parcursul întregului an calendaristic sau a unei părţi a acestuia (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 2058 din 19 septembrie 2012)
18. Jurisprudenţă franceză (Selecţie şi traducere Cristina Iurea)
19. Libera prestare a serviciilor. Libera circulaţie a lucrătorilor. Reglementare a unui stat membru care permite scutirea de impozit pe veniturile obţinute din activităţi efectuate într-un alt stat în cadrul ajutorului pentru dezvoltare. Condiţii. Stabilirea angajatorului pe teritoriul naţional. Refuz în cazul în care angajatorul este stabilit pe teritoriul altui stat membru (C.J.U.E., Hotărârea Curţii, Camera întâi, din 28 februarie 2013, cauza C-544/11)
20. Profesie liberală. Obligaţia de a plăti contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (Curtea de Apel Timişoara, secţia contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 1046 din 24 aprilie 2012)
21. Reintegrarea contestatorului în funcţia deţinută anterior concedierii (Curtea de Apel Oradea, secţia I civilă, decizia nr. 2313 din 28 mai 2012)
22. Salarizare. Funcţionar public. Spor de dificultate inclus în salariu prin dispoziţia primarului. Legalitatea includerii sporului în salariul. Dispoziţii legale abrogate ulterior rămânerii irevocabile a hotărârii (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 701 din 20 februarie 2012)
23. Sancţionare disciplinară. Termenul de prescripţie al aplicării sancţiunii disciplinare. Natură juridică. Momentul de la care curge (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 526 din 15 februarie 2012)
24. Suspendarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii. Motive (Curtea de Apel Timişoara, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1292 din 9 mai 2012)
Alexandra CONSTANTIN
student, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro