Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Craiova. Imobil construit de soţi pe proprietatea părinţilor. Regimul juridic

26.08.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Curtea de Apel Craiova a hotărât că, în situaţia în care soţii au construit imobile împreună cu părinţii pe terenul proprietatea acestora, în perioada când se gospodăreau împreună, în privinţa raporturilor juridice dintre soţii constructori şi proprietarii terenului se aplică dispoziţiile art. 969 Cod civil (art. 1169 NCC). Curtea a reţinut că, date fiind relaţiile apropiate dintre părţi, existenţa unei convenţii a fost dovedită, chiar dacă nu a  fost materializată prin înscris, astfel că soţii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discuţie având regimul juridic al unui bun coachizit. Curtea a mai precizat că raţionamentul ales de instanţele de fond, acela că imobilul edificat de soţi aparţine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist, instanţele făcând o greşită aplicare a dispoziţiilor art. 493, 494 Cod civil (art. 577 NCC) referitoare la accesiunea imobiliară, considerând fără temei că soţii nu au putut dobândi un drept de coproprietate asupra imobilelor edificate în gospodăria din mediul rural. (Decizia nr. 9298 din 4 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Craiova având ca obiect partaj)

Corina CIOROABĂ


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.