Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Imobil construit de soţi pe proprietatea părinţilor. Regimul juridic
26.08.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Craiova a hotărât că, în situaţia în care soţii au construit imobile împreună cu părinţii pe terenul proprietatea acestora, în perioada când se gospodăreau împreună, în privinţa raporturilor juridice dintre soţii constructori şi proprietarii terenului se aplică dispoziţiile art. 969 Cod civil (art. 1169 NCC). Curtea a reţinut că, date fiind relaţiile apropiate dintre părţi, existenţa unei convenţii a fost dovedită, chiar dacă nu a  fost materializată prin înscris, astfel că soţii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discuţie având regimul juridic al unui bun coachizit. Curtea a mai precizat că raţionamentul ales de instanţele de fond, acela că imobilul edificat de soţi aparţine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist, instanţele făcând o greşită aplicare a dispoziţiilor art. 493, 494 Cod civil (art. 577 NCC) referitoare la accesiunea imobiliară, considerând fără temei că soţii nu au putut dobândi un drept de coproprietate asupra imobilelor edificate în gospodăria din mediul rural. (Decizia nr. 9298 din 4 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Craiova având ca obiect partaj)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti