Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Flux informații

Independenţa procurorilor se masoară prin încredere

8 iulie 2013 | JURIDICE.ro

Ministerul Public a dat publicitatii mesajul Procurorului General, Tiberiu-Mihail Nitu, cu ocazia Zilei Justitiei:

Stimati colegi,

In aceste zile ni se alatura in profesie 95 de auditori de justitie, iar speranta noastra este ca vor dezvolta o cariera in magistratura.

Suntem convinsi de consistenta cunostintelor lor, care prin alaturare vin sa provoace un dialog al ideilor in colectivele unde vor functiona. Dincolo de aceasta, trebuie sa definim ceea ce ne identifica in societate, pentru o anticipare corecta a asteptarilor sociale dinspre parchete.

Definitia simpla: „ancheteaza pe infractori” trebuie sa o completam cu nuanta de deosebita importanta: „in conditiile legii”. Nu trebuie sa conteze daca cetatenii vor avea contact cu procurorul din postura de suspect sau de persoana vatamata; statutul si parcursul lor in procesul penal sunt stabilite prin lege, iar principiile care conduc activitatea procurorilor se constituie in garantii.

Impartialitatea cercetarilor la randul ei este o garantie care trebuie sa contribuie la cresterea increderii publice in aplicarea legii. Ceea ce este frecvent in dezbaterea publica: combaterea coruptiei, combaterea evaziunii fiscale, specializarea in infractionalitatea economica-financiara nu se distribuie in mod egal in activitatea tuturor parchetelor. Gasim insa directiile principale aplicabile pentru fiecare grad de jurisdictie si care concura la realizarea increderii publice in aplicarea legii.

La nivelul parchetelor de pe lânga judecatorii ne confruntam cu acele infractiuni indreptate impotriva persoanei, impotriva avutului sau, iar reactia prompta, ferma a organelor judiciare asigura societatii acel grad de siguranta pe care ni-l dorim pentru o existenta normala. Nu vom putea compara in aceiasi termeni parchete de pe acelasi nivel, pentru ca dinamica activitatii este legata de realitatea sociala, de zone mai dens populate, de dezvoltarea economica.

Insist insa pentru preocuparea dumneavoastra de a aplica criterii predictibile, realiste, atunci când legea ne permite sa apreciem interventia organelor judiciare in raport de gravitatea atingerii aduse unei valori ocrotite de lege. Pe acest nivel de competenta, este un element de apreciere foarte des incident si este necesar sa ne raportam la el, pentru a nu perpetua cauze a caror solutionare prin sesizarea instantei este improbabil de realizat.

Importanta fiecarui grad de jurisdictie o intelegem cu totii examinând caror infractiuni se adreseaza. 90% din dosarele solutionate in 2012 revin parchetelor de pe langa judecatorii, nivelul unde experienta colegilor incepe sa se formeze si se consolideaza.

Exprimarea clara prin fiecare act emis de catre procuror va fi dovada ca, indiferent de natura faptei, de gradul de jurisdictie, experienta si buna pregatire sunt constante ale activitatii noastre.

Pornind de la realitatea ca avem multi colegi tineri, certitudinea este ca pentru o perioada lunga de timp vom avea colective experimentate, mature, performante, la fiecare nivel, potrivit fiecarei specializari. Acum este responsabilitatea conducatorilor de parchete sa aiba rolul de unificare a practicilor si sunt convins ca in viitor experienta acumulata de procurori va fi un sprijin pentru exercitarea actului de conducere.

Ne apropiem tot mai mult de aplicarea codurilor specifice activitatii noastre; va fi un demers important pentru fiecare dintre noi, pentru ca performanta trebuie sa ramana constanta, operativitatea trebuie sa fie buna. Cu variabilele pe care legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala le-a implicat, sunteti deja intr-un proces de asimilare a noilor dispozitii, din 2010. Activitatile de formare au avut o adresabilitate larga, cu focus regional, tocmai pentru ca dialogul, dezbaterile profesionale sa porneasca de la un numitor comun.

Independenta noastra se masoara prin incredere, monitorizarea externa a performantei doar pe anumite segmente de activitate impune, in plan general, sa o regasim in activitatea zilnica.

Sunt onorat sa va transmit increderea mea ca obiectivele de dezvoltare a parchetelor vor fi in consonanta cu obiectivele dumneavoastra de crestere a experientei profesionale.

Ca in fiecare an, ne regasim in rezultate, ale fiecarei unitati si, cumulat, ale fiecarei circumscriptii superioare. Va adresez tuturor felicitari pentru activitatea dumneavoastra, pentru entuziasm si dedicatie, incredintandu-va de concentrarea sustinuta, necesara  pentru bunul mers al parchetelor.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică