Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Măsuri pentru siguranța în materie de sănătate în UE


8 iulie 2013 | Adina-Elena OPREA
Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

La 3 iulie 2013, Parlamentul European a votat în favoarea deciziei privind ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Cu această ocazie, Tonio Borg, comisarul responsabil pentru sănătate, a declarat: „Votul de astăzi reprezintă un punct de cotitură pentru siguranța în materie de sănătate în UE, și doresc să felicit și să mulțumesc raportorului, dl Pargneaux, raportorilor alternativi și tuturor membrilor Comitetului pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară pentru activitatea acestora. Doresc să adresez mulțumiri, de asemenea, președințiilor daneză, cipriotă și irlandeză ale Consiliului, care au lucrat intens împreună cu Parlamentul European și Comisia pentru a conveni asupra unei legislații a UE care ne va ajuta să ne protejăm cetățenii de o gamă largă de amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

Mulți dintre noi — cetățeni, profesioniști din domeniul sănătății și factori de decizie politică, în egală măsură — urmărim îndeaproape noile amenințări la adresa sănătății, fie ele noua tulpină de gripă aviară A (H7N9), noul sindrom respirator coronavirus din Orientul Mijlociu sau o toxiinfecție alimentară, cum ar fi un focar de e.Coli. În plus, amenințările cu un ritm de propagare mai lent, cum ar fi rezistența antimicrobiană sau posibilitatea de a face o infecție în timp ce primești asistență medicală pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru sănătatea cetățenilor. Cetățenii UE trebuie să primească asigurări că există, pentru a-i proteja, un sistem solid și coordonat de răspuns la riscuri și la situații de criză.

Acesta este și scopul deciziei adoptate astăzi. Grație unei planificări și coordonări mai bune la nivelul UE, cetățenii vor fi mai bine protejați în fața a numeroase amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății cauzate de boli transmisibile sau de incidente chimice, biologice sau de mediu. Una dintre cele mai importante realizări ale deciziei constă în faptul că aceasta stabilește temeiul juridic pentru coordonarea achizițiilor comune voluntare de vaccinuri și medicamente la nivelul UE. Vom începe cu achiziționarea de vaccinuri pandemice: statele membre care participă la acest proces vor fi în măsură să le ofere cetățenilor lor vaccinuri în condiții mai bune decât în trecut.

De asemenea, decizia consolidează autoritatea Uniunii Europene în cazul unei situații de urgență în domeniul sănătății, permițând Uniunii Europene să declare situații de urgență în materie de sănătate pe teritoriul său pentru a determina adoptarea de măsuri în cadrul legislației sale farmaceutice, astfel încât vaccinurile și medicamentele să poată fi furnizate mai rapid. Mandatul clar al Comitetului pentru securitate sanitară, de a coordona sistemul de răspuns la riscuri și la situații de criză, inclusiv comunicarea în timpul unei crize, va contribui la îmbunătățirea, în continuare, a coordonării intervențiilor urgente în materie de sănătate publică.”

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro