Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Lansare carte: Dreptul la protecția datelor cu caracter personal | Alina Săvoiu, Moise Bojincă, Georgeta Basarabescu
08.07.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection
JURIDICE - In Law We Trust

Lansarea cărții „Dreptul la protecţia datelor cu caracter personal”, autori: domnul prof. univ. dr. Moise Bojincă, doamna Alina Săvoiu şi doamna Georgeta Basarabescu, a avut loc la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, miercuri, 3 iulie 2013.

În contextul actualului proces european de reformă a domeniului protecţiei datelor cu caracter personal în care se preconizează creșterea amenzilor până la 1 milion de euro, evenimentul își propune să marcheze apariția unui volum care tratează regimul juridic existent al prelucrării datelor personale la nivel naţional, dar şi din perspectiva noilor propuneri de reglementări ale Comisiei Europene. Se dorește astfel să se atragă atenția asupra necesităţii imperioase ca fiecare entitate să respecte regulile de folosire a datelor personale, precum şi să se semnaleze publicului larg pericolele create de dezvăluirile de date personale.

Cartea tratează principalele concepte şi principii ale protecţiei datelor personale, drepturile persoanelor fizice şi obligaţiile operatorilor privaţi sau din sectorul public, prin explicarea conținutului şi a modului de aplicare a normelor legale, cu exemplificarea unor situații concrete şi a unor cazuri din practica Curţii Europene a Drepturilor Omului referitoare la dreptul la viaţa privată.

O atenție deosebită este acordată prezentării rolului şi atribuţiilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în context european.

Un alt aspect semnificativ îl constituie prezentarea aplicării regulilor de protecţia datelor personale în anumite domeniile distincte, cum sunt cel al poliției, al Sistemului de Informaţii Schengen, Sistemului Informatic de Vize, al Europol şi în activitatea de marketing direct.

Ultima parte a cărții este consacrată prezentării noilor proiecte de acte normative în domeniul protecţiei datelor personale, aflate în dezbatere la nivelul Parlamentului European şi Consiliului (un Regulament cu aplicare generală şi directă în toate statele membre ale U.E. şi o Directivă cu aplicabilitate în domeniul cooperării poliţieneşti şi judiciare), reliefându-se, din perspectiva autorilor, aspectele semnificative ale acestora.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti