Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Lansare carte: Dreptul la protecția datelor cu caracter personal | Alina Săvoiu, Moise Bojincă, Georgeta Basarabescu


8 iulie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Lansarea cărții „Dreptul la protecţia datelor cu caracter personal”, autori: domnul prof. univ. dr. Moise Bojincă, doamna Alina Săvoiu şi doamna Georgeta Basarabescu, a avut loc la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, miercuri, 3 iulie 2013.

În contextul actualului proces european de reformă a domeniului protecţiei datelor cu caracter personal în care se preconizează creșterea amenzilor până la 1 milion de euro, evenimentul își propune să marcheze apariția unui volum care tratează regimul juridic existent al prelucrării datelor personale la nivel naţional, dar şi din perspectiva noilor propuneri de reglementări ale Comisiei Europene. Se dorește astfel să se atragă atenția asupra necesităţii imperioase ca fiecare entitate să respecte regulile de folosire a datelor personale, precum şi să se semnaleze publicului larg pericolele create de dezvăluirile de date personale.

Cartea tratează principalele concepte şi principii ale protecţiei datelor personale, drepturile persoanelor fizice şi obligaţiile operatorilor privaţi sau din sectorul public, prin explicarea conținutului şi a modului de aplicare a normelor legale, cu exemplificarea unor situații concrete şi a unor cazuri din practica Curţii Europene a Drepturilor Omului referitoare la dreptul la viaţa privată.

O atenție deosebită este acordată prezentării rolului şi atribuţiilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în context european.

Un alt aspect semnificativ îl constituie prezentarea aplicării regulilor de protecţia datelor personale în anumite domeniile distincte, cum sunt cel al poliției, al Sistemului de Informaţii Schengen, Sistemului Informatic de Vize, al Europol şi în activitatea de marketing direct.

Ultima parte a cărții este consacrată prezentării noilor proiecte de acte normative în domeniul protecţiei datelor personale, aflate în dezbatere la nivelul Parlamentului European şi Consiliului (un Regulament cu aplicare generală şi directă în toate statele membre ale U.E. şi o Directivă cu aplicabilitate în domeniul cooperării poliţieneşti şi judiciare), reliefându-se, din perspectiva autorilor, aspectele semnificative ale acestora.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii