Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Principalul deziderat al supremației legii


08.07.2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Mesajul conducerii ICCJ cu prilejul Zilei Justiţiei:

„Celebrarea Zilei Justiţiei, devenită o tradiţie a vieţii juridice româneşti, oferă conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prilejul de a adresa judecătorilor şi întregului personal al instanţei supreme, tuturor magistraţilor şi personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului judiciar felicitări pentru eforturile depuse într-un an marcat de profunde transformări legislative, precum şi să le ureze acestora sănătate şi realizări la nivel profesional şi personal.

Anul 2013 a debutat, însă cu provocări în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, atât sub aspectul interpretării şi aplicării sale, cât şi din perspectiva logisticii implementării sale.

În acest context, al celebrării Zilei Justiţiei, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie subliniază profesionalismul şi implicarea activă a tuturor celor care slujesc sistemul judiciar în efortul de a asigura punerea în aplicare în condiţii optime a noii legi de procedură civilă.

De curând s-a încheiat o etapă semnificativă şi anume adoptarea legii de punere în aplicare a Codului de procedură penală, ultimul pilon al reformei puterii legiuitoare ce va avea reale valenţe în plan jurisprudenţial.

În dialogul interinstituţional, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei au găsit modalităţile cele mai eficiente în asigurarea comunicării cu puterea legiuitoare pentru elaborarea unor acte legislative cât mai predictibile.

Misiunea unificării jurisprudenţei constituie nu numai atribuţia principală a instanţei supreme, ci obiectivul prioritar al fiecărei instanţe, întrucât în aplicarea noilor coduri, judecătorilor le revine sarcina aplicării creatoare a normelor.

În actualul context european, fiecare dintre profesiile din domeniul juridic (judecător, procuror, magistrat asistent, grefier, aprod, avocat, notar, executor judecătoresc, consilier juridic, etc.) au rol determinant în articularea mecanismului serviciului de justiție, în consolidarea și transparentizarea sistemului judiciar.

Principalul deziderat al supremației legii nu poate fi atins decât în condițiile conjugării eforturilor tuturor actorilor din sistemul judiciar și circumscrierii acestora respectării și garantării drepturilor și libertăților  omului, așa cum sunt ele consfințite în Convenția Europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului.

Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adresează, cu ocazia acestei zile care marchează rolul esenţial al justiţiei în statul de drept, tuturor magistraţilor şi întregului personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului judiciar cele mai alese gânduri de mulțumire și prețuire și cele mai sincere urări de realizări constante în plan profesional, dar  și personal.

 CONDUCEREA ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro