« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Bacău. Durata măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea în cazul în care instanța de fond nu a dispus menținerea acesteia
09.07.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Bacău a hotărât că, în situația în care instanța de fond nu face precizarea că menține măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea la momentul pronunțării hotărârii de condamnare, aceasta durează până la rămânerea definitivă a hotărârii ori până la revocarea ei de către instanţa de control judiciar.

În speță, Curtea a apreciat că „potrivit art. 350 alin. 1 Cod procedură penală instanţa are obligaţia ca, prin hotărâre, să se pronunţe asupra luării, menţinerii sau revocării măsurii arestării preventive a inculpatului şi asupra luării sau revocării măsurii obligării acestuia de a nu părăsi localitatea ori ţara, motivând soluţia pronunţată.

Din formularea art. 350 alin. 1 rezultă că prin hotărârea de judecare a fondului cauzei instanţa are obligaţia să se pronunţe şi cu privire la luarea sau revocarea măsurilor restrictive de libertate, însă nu şi cu privire la menţinerea lor. În aceste condiţii se observă că, dacă anterior pronunţării sentinţei faţă de inculpată a fost luată măsura restrictivă de libertate, în cazul în care instanţa nu dispune revocarea ei, măsura durează în continuare până la rămânerea definitivă a hotărârii ori până la revocarea ei de către instanţa de control judiciar, chiar dacă instanţa de fond nu a dispus expres menţinerea acesteia.” (Decizia penală  nr. 554 din 26 mai 2011 pronunţată de Secţia penală a Curții de Apel Bacău, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.