Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Durata măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea în cazul în care instanța de fond nu a dispus menținerea acesteia
09.07.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Bacău a hotărât că, în situația în care instanța de fond nu face precizarea că menține măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea la momentul pronunțării hotărârii de condamnare, aceasta durează până la rămânerea definitivă a hotărârii ori până la revocarea ei de către instanţa de control judiciar.

În speță, Curtea a apreciat că „potrivit art. 350 alin. 1 Cod procedură penală instanţa are obligaţia ca, prin hotărâre, să se pronunţe asupra luării, menţinerii sau revocării măsurii arestării preventive a inculpatului şi asupra luării sau revocării măsurii obligării acestuia de a nu părăsi localitatea ori ţara, motivând soluţia pronunţată.

Din formularea art. 350 alin. 1 rezultă că prin hotărârea de judecare a fondului cauzei instanţa are obligaţia să se pronunţe şi cu privire la luarea sau revocarea măsurilor restrictive de libertate, însă nu şi cu privire la menţinerea lor. În aceste condiţii se observă că, dacă anterior pronunţării sentinţei faţă de inculpată a fost luată măsura restrictivă de libertate, în cazul în care instanţa nu dispune revocarea ei, măsura durează în continuare până la rămânerea definitivă a hotărârii ori până la revocarea ei de către instanţa de control judiciar, chiar dacă instanţa de fond nu a dispus expres menţinerea acesteia.” (Decizia penală  nr. 554 din 26 mai 2011 pronunţată de Secţia penală a Curții de Apel Bacău, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti