Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

2 comentarii

Întrebare preliminară cu privire la sistemul video instalat pe o casă familială. UPDATE: Hotărârea Curții de Justiție
11.12.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

11 decembrie 2014: Curtea de Justiție declară:

Articolul 3 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date trebuie interpretat în sensul că operarea unui sistem de supraveghere video care determină o înregistrare video a unor persoane stocată pe un echipament de înregistrare în mod continuu, cum ar fi un hard disk, instalat de o persoană fizică în locuința sa de familie în vederea protejării proprietății, a sănătății și a vieții proprietarilor locuinței, acest sistem supraveghind de asemenea un spațiu public, nu constituie o prelucrare a datelor cu caracter personal efectuată în cursul unei activități exclusiv personale sau domestice în sensul acestei dispoziții.

Pentru întreg cuprinsul, a se vedea aici.

***

9 iulie 2013: Judecătorul suprem ceh de contencios administrativ se întreabă dacă avem o prelucrare de date în sensul directivei 95/46/CE atunci când aceasta este realizată „de către o persoană fizică în cursul unei activităţi exclusiv personale sau domestice” și când printr-o astfel de supraveghere se înregistrează imagini și din spațiul public. (C-212/13 Ryneš)

Situația de fapt:
1. domeniul de aplicare al directivei
2. sistem de camere instalat pe o casă familială pentru protejarea bunurilor, a sănătății și a vieții proprietarilor
3. utilizarea unui asemenea sistem în circuit închis.

Dispoziții incidente: articolului 3 alineatul (2) din Directiva 95/46/CE

Articolul 3

Domeniul de aplicare

(1) Prezenta directivă se aplică prelucrării automate, în totalitate sau parțial, precum și prelucrării neautomate a datelor cu caracter personal, conținute sau care urmează să fie conținute într-un sistem de evidență a datelor cu caracter personal.

(2) Prezenta directivă nu se aplică prelucrării datelor cu caracter personal:
– puse în practică pentru exercitarea activităților din afara domeniului de aplicare a dreptului comunitar, cum ar fi cele prevăzute în titlurile V și VI din Tratatul privind Uniunea Europeană și, în orice caz, prelucrărilor care au ca obiect siguranța publică, apărarea, securitatea statului (inclusiv bunăstarea economică a statului atunci când aceste prelucrări sunt legate de probleme de securitate a statului) și activitățile statului în domeniul dreptului penal;
– efectuate de către o persoană fizică în cursul unei activități exclusivpersonale sau domestice. (s.n.-M.M.-B.)

* Considerăm că răspunsul va fi în mod evident negativ și că de fapt instanța supremă din Cehia a făcut trimiterea deoarece era instanța ultimă în grad și deoarece speța privește domeniul drepturilor fundamentale – acolo unde, dacă se dorește, se poate aplica o interpretare evolutivă de către Curtea de Justiție.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti