Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

UE reglementează recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă
09.07.2013 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 181 din 29 iunie 2013 a fost publicat Regulamentul (UE) nr. 606/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă.

Adoptarea Regulamentului face parte din obiectivul UE de a menţine şi dezvolta un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, în cadrul căruia să fie facilitat accesul la justiţie, în special prin reglementarea principiului recunoaşterii reciproce a deciziilor judiciare şi extrajudiciare în materie civilă.

Rolul Regulamentului este acela de a stabili normele pentru un mecanism simplu şi rapid de recunoaştere a măsurilor de protecţie dispuse într-un stat membru în materie civilă. În acest sens, art. 4 al Regulamentului prevede că o măsură de protecție dispusă într-un stat membru este recunoscută în celelalte state membre fără să fie nevoie de nicio procedură specială și este executorie fără să fie necesară o hotărâre de încuviințare a executării.

Regulamentul a fost adoptat la Strasbourg la 12 iunie 2013, intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi se aplică de la 11 ianuarie 2015.

Adina Elena OPREA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti