Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

A fost „Ziua Justiţiei”
10.07.2013 | Marcela COMȘA

JURIDICE - In Law We Trust

A fost „Ziua Justiţiei”. Da, am scris intenţionat cu litere mari pentru că aşa văd eu această sărbătoare. Autoritatea judecătorească este o putere în stat. Ar fi trebuit să fie o zi de bilanţ al activităţii, dar şi de bucurie. Am un gust amar însă, judecătorilor şi procurorilor ni s-au transmis câteva mesaje şi acestea indirect şi… atât. Simt că nu mai există comunicare între magistraţi, că am ajuns să ne suspectăm unii pe alţii, să ne ferim să vorbim între noi. Nu se poate nega faptul că există printre noi şi persoane cu probleme, dar majoritatea îşi desfăşoară activitatea cu onestitate şi profesionalism. De ce să sufere toţi?

A trecut mai mult de un an de la data introducerii în legislaţie a condiţie bunei reputaţii pentru admiterea în magistratură. Reamintesc că potrivit dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aşa cum a fost modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2012, „Poate fi admisă la Institutul Naţional al Magistraturii persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
b) este licenţiată în drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal şi se bucură de o bună reputaţie;
d) cunoaşte limba română;
e) este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei.”

Această dispoziţie a declanşat la momentul respectiv o amplă dezbatere. Îmi pun întrebarea firească dacă între timp s-a schimbat ceva în sens pozitiv. Opinia mea este că doar s-a accentuat presiunea mediatică pe cei corecţi.

Am susţinut mereu că nu se poate norma întreaga conduită a unui magistrat prin prevederi rigide şi că, de cele mai multe ori, situaţiile de fapt concrete exced posibilităţii de reglementare. Există o procedură penală sau civilă care stabileşte nişte reguli clare de urmat într-un litigiu, dar aplicarea lor implică, şi…(într-adevăr puţin) personalitatea judecătorului şi/sau procurorului, concepţia lui despre lume şi viaţă, educaţia lui şi experienţa. Din acest motiv, un magistrat trebuie să fie în permanenţă un exemplu de moralitate, să se autocontroleze indiferent de locul şi situaţia în care se află, atât în desfăşurarea activităţii profesionale cât şi relaţiile de familie, de colegialitate, prietenie, vecinătate etc.

Evenimentele desfăşurate în jurul zilei în care trebuia să se sărbătorească Justiţia au confirmat că majoritatea judecătorilor/procurorilor oneşti, echilibraţi, buni profesionişti sunt puşi în umbra „colegilor” ambiţioşi, orgolioşi (care vor să se evidenţieze cu orice chip) sau dornici de avantaje de orice fel. Aş vrea să putem face ceva, dar din nefericire doar cazurile negative sunt mediatizate. Sutele de dosare soluţionate corect şi legal prin activitatea desfăşurată la birou câte 10-12 ore pe zi şi sâmbăta şi duminica sunt ceva … normal, dar o singură greşeală adusă la cunoştinţa publicului scade enorm încrederea în sistemul judiciar. Ar trebui să promovăm şi „modele” şi această zi ar fi fost un bun prilej pentru această evidenţiere a celor cu rezultate deosebite.

Prin modele de conduită şi convieţuire se iniţiază şi împlineşte ordinea umană a vieţii. Valorile morale integrează viaţa cotidiană şi acţiunile colective într-un determinism instituit. Faptele sunt coordonate de sensuri, motivaţii, criterii şi idealuri ce aparţin aspiraţiilor legitime ale societăţii sau grupului social. Acţiunea direcţionată de valori şi norme necesită o anume renunţare de sine din partea individului, depăşirea înclinaţiilor naturale, a sensibilităţii spontane şi a raporturilor de forţă fizică. Sunt mii de magistraţi în această ţară care renunţă la confortul lor fizic şi psihic pentru o calitate sporită a actului de justiţie, astfel că se impune ca aceștia să fie cunoscuţi şi apreciaţi de societate.

Faţă de standardele de conduită impuse unui judecător, datoria acestuia de respect pentru legea morală este mult mai riguroasă, iar sancţiunea din partea colectivităţii mult mai aspră. El trebuie să-şi refuze agrementul prezent, plăcerea de moment, comoditatea sufletească în schimbul a ceva nesigur – respectul şi aprecierea societăţii în care trăieşte şi profesează şi un succes moraliceşte pozitiv justificat.

Consider că se impune în primul rând să ne respectăm noi (judecători şi procurori) pe noi, să renunţăm la orgoliile personale şi să ne comportăm cu ceilalţi în aşa fel încât să dobândim respect prin profesionalism şi verticalitate. Astfel, vom putea să facem un mic pas în recunoaşterea meritelor noastre şi în societate Este dificil să facem bine sistemului judiciar căci lucrurile bune vin întotdeauna cu paşi mici, dar trebuie să conştientizăm faptul că răul vine de îndată.

Urez „La mulţi ani!” tuturor colegilor cu ocazia „Zilei Justiţiei” şi îmi cer scuze pentru … întârziere.

dr. Marcela COMȘA
judecător

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.