Precizări limite atribuţii control Procuror General
9 iulie 2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Ca urmare a solicitarilor adresate de reprezentatii mass-media in legatura cu limitele atributiilor de control ale procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra activitatii procurorilor si asigurarea independentei in solutionarea cauzelor, Biroul de informare publica si relatii cu presa este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
Activitatea procurorului este supusa principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, toate acestea fiind incadrate in sfera larga a garantarii independentei procurorului in solutii.
Exercitarea prerogativelor specifice ale procurorului general, de control ierarhic (conform art. 65 si 70 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara), trebuie sa pastreze echilibrul asigurarii independentei procurorului, pentru ca aceasta este cea care contribuie primordial la realizarea actului de justitie.
Procurorul general acorda prioritate, asadar, asigurarii independentei procurorului, cu atat mai mult cu cat cercetarile in cauza de coruptie privind examenul de bacalaureat sunt in curs.
Verificarea actelor si masurilor procurorului este o procedura pe care o poate declansa orice parte interesata, in conditiile legii (art. 275-278 Cod procedura penala, Plangerea contra actelor procurorului). Controlul ierarhic se realizeaza in primul rand prin verificarea, pe caile procedurale, in cursul efectuarii cercetarilor de catre procurorul ierarhic superior (in speta, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti), asigurand deplinul exercitiu al drepturilor procesuale ale partilor.
Conform relatiilor comunicate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, astfel de plangeri nu au fost formulate in cauza in discutie.
:: sursa: mpublic.ro
Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice