Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Sunt sucursalele obligate să se autorizeze în vederea prelucrării datelor cu caracter personal?
11.07.2013 | Irina Andreea CIOFU

Secţiuni: Corporate, Data protection, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

In scopul indeplinirii unor activitati sau obligatii curente (plata facturilor on-line, achizitionarea produselor on-line, rezervarea anumitor servicii etc.), persoanele fizice sunt deseori puse in situatia de a-si dezvalui datele personale, cel mai adesea fiind vorba despre nume, domiciliu, date de identificare, numar de telefon. Aceste informatii pot fi prelucrate de catre operatori doar in conditii strict reglementate de legiuitor, urmarindu-se prin aceasta reglementare riguroasa, protejarea vietii intime, familiale si private a persoanei fizice ale carei date personale au fost utilizate.

Din necesitatea respectarii unor reguli stricte menite sa protejeze intimitatea persoanei fizice a fost adoptata Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date care transpune Directiva 95/46/CE a Parlamentului European din data de 24.10.1995 ce reglementeaza cadrul juridic general al protectiei datelor personale la nivelul Uniunii Europene.

Legea nr. 677/2001 reglementeaza mai multe situatii in care datele cu caracter personal sunt sau pot fi prelucrate de catre operatori, insa noi ne vom opri doar asupra uneia dintre acestea. In speta, este vorba despre situatia in care prelucrarea datelor cu caracter personal este efectuata de persoane fizice sau juridice, romane ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca prelucrarile au loc in sectorul public sau in sectorul privat.

Daca in privinta persoanelor fizice care efectueaza astfel de operatiuni nu exista aspecte care sa ridice semne de intrebare, situatia se schimba atunci cand vorbim despre persoanele juridice romane sau straine ce au calitatea de operatori de date cu caracter personal. In ceea ce priveste persoanele juridice se impun anumite precizari.

Necesitatea dezvoltarii si analizei acestui subiect vine pe fondul unor nelamuriri aparute in randul societatilor comerciale care functioneaza in regim de sucursala. Avand in vedere faptul ca sucursalele sunt dezmembraminte ale societatilor comerciale, fiind lipsite de personalitate juridica, pot fi ele considerate persoane juridice romane sau, dupa caz, straine care au obligatia, conform legii, sa se autorizeze in scopul prelucrarii datelor cu caracter personal?

Pentru a lamuri acest aspect consideram necesara o succinta analiza a elementului juridic ce diferentiaza cele doua tipuri de societati, si anume, personalitatea juridica. Pentru inceput, precizam ca personalitatea juridica a unei societati comerciale consta in patrimoniu propriu, organe de conducere proprii prin care aceasta isi exercita drepturi si isi indeplineste obligatii asumate, precum si un scop determinat al constituirii si activitatii.[]1

Asa cum am precizat in cele de mai sus, sucursalele sunt lipsite de personalitate juridica, fiind niste dezmenbraminte ale societatii-mama. Prin urmare, sucursalele nu au un patrimoniu distinct de cel al societatii-mama, nu au organe de conducere proprii si, mai ales, nu sunt constituite pentru a desfasura o activitate proprie, diferita de cea a societatii-mama, ci doar pentru a contribui la extinderea activitatii acesteia din urma.

In sensul aspectelor enuntate sunt si definitiile pe care Legea nr. 31/1990 a societatilor si Codul fiscal le ofera persoanei juridice romane, respectiv persoanei juridice straine.

Astfel, Legea nr. 31/1990 a societatilor defineste persoana juridica romana ca fiind acea societate cu personalitate juridica, cu sediul in Romania. In ceea ce priveste persoana juridica straina, Codul fiscal o defineste ca fiind persoana juridica care nu este persoana juridica romana si orice persoana juridica infiintata potrivit legislatiei europene care nu are sediul social in Romania.

Avand in vedere faptul ca elementul definitoriu al persoanei juridice il reprezentinta personalitatea juridica, consideram ca sucursala, un dezmembramant lipsit de acest element, nu poate fi considerata persoana juridica, in sensul legii.

In consecinta, nefiind persoana juridica, sucursalei nu ii sunt incidente dispozitiile Legii nr. 677/2001, deci nu are obligatia sa se autorizeze in vederea prelucrarii datelor cu caracter personal.

Si totusi, in situatia in care sucursala, in scopul indeplinirii activitatii sale, prelucreaza date cu caracter personal ne intrebam care este modalitatea ca o astfel de entitate juridica sa indeplineasca aceste operatiuni, fara sa incalce legea? Altfel spus, in baza carui temei juridic poate o sucursala sa prelucreze date cu caracter personal?

Deoarece in Legea nr. 677/2001, precum si in legislatia secundara nu regasim un raspuns  la aceasta intrebare, putem considera, pe baza analizei si interpretarii coroborate a dispozitiilor legislatiei in materie dar si a altor dispozitii legale incidente ca, in cazul sucursalei, solutia ar fi una simpla, ce rezulta din raportul sau din relatia acesteia cu societatea-mama.

Astfel, consideram ca in cazul in care sucursala intentioneaza sa desfasoare activitati de prelucrare a datelor personale, societatea mama este aceea care trebuie sa notifice Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) si sa obtina autorizarea in acest sens, dat fiind faptul ca sucursala nu face altceva decat sa desfasoare activitate comerciala in numele si pe seama societatii mama.

Asa cum am precizat deja, suntem in prezenta unui raport de subordonare, de dependenta economica si juridica a sucursalei fata de societatea mama. Mai mult, doctrina statueaza ca sucursala exercita o functie de mandat, cu sau fara reprezentare, in limitele imputernicirilor primite, in raporturile societatii cu tertii.[2]

In ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video facem precizarea ca se aplica dispozitiile Legii nr. 677/2001, cu mentiunea ca exista un element de noutate referitor la persoanele care pot realiza aceste operatiuni.

Astfel, prin Decizia nr. 52/2012 emisa de ANSPDCP se prevede in mod expres ca prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video se poate realiza doar de operatori si de persoane autorizate de catre acestia. Persoanele astfel autorizate vor fi instruite de catre operatori cu privire la legislatia in materie si vor fi obligate sa o respecte.

Fata de precizarea expresa a subiectilor indreptatiti sa prelucreze date cu caracter personal prin mijloace video (operatori si persoane autorizate de catre operatori) si fata de lipsa unei definitii clare a termenului “persoane autorizate de catre operator” putem desprinde concluzia ca orice persoana fizica sau juridica, sau orice entitate juridica cu sau fara personalitate juridica, poate sa prelucreze date personale prin mijloace video, daca este autorizata de catre operator.

Aplicand principiul ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, apreciem ca si sucursala poate prelucra date personale prin mijloace de supraveghere video daca indeplineste conditia prevazuta de ANSPDCP, respectiv obtinerea autorizarii din partea unui operator.

Operatorul, potrivit Legii nr. 677/2001 este persoana fizica sau juridica, de drept privat ori de drept public, inclusiv autoritatile publice, institutiile si structurile teritoriale ale acestora, care stabileste scopul si mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.


 [1] St. D. Carpenaru, S. David, C. Predoiu, Gh. Piperea, Legea societatilor comerciale, Comentariu pe articole, Editia 4, Ed. C.H. Beck, 2009, p. 18;
[2] St. D. Carpenaru, S. David, C. Predoiu, Gh. Piperea, op. cit., p. 18.


Irina Andreea CIOFU
Senior Attorney GUTIUM SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti