Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CE propune o gestionare eficientă a rezoluţiei băncilor


12 iulie 2013 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații

Comisia Europeană propune un mecanism unic de rezoluţie pentru uniunea bancară, acesta ajutând la o gestionare cât mai eficientă a eventualelor dificultăţi  majore în care s-ar afla băncile, potrivit unui comunicat.

Mecanismul propus vine să completeze mecanismul unic de supraveghere care va deveni operabil de la sfârşitul anului 2014 şi care va permite Băncii Centrale Europene să supravegheze în mod direct băncile din zona euro şi din alte state membre care aderă la uniunea bancară.

Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Cu această propunere, sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite să consolideze bazele acestui sector, să restabilească încrederea și să remedieze fragmentarea piețelor financiare. Am convenit deja asupra unui mecanism european comun de supraveghere pentru băncile din zona euro și pentru alte state membre care doresc să participe la acesta. Propunerea de astăzi îl completează cu un sistem unic puternic și integrat pentru soluționarea situației băncilor aflate în dificultate majoră. Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorită mecanismului unic de rezoluție și Fondului de rezoluție, băncile, și nu contribuabilii europeni, ar trebui să fie cele care să își asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor.”

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: „Am văzut cum crizele bancare se pot extinde rapid dincolo de granițe, subminând încrederea și plasând-o pe traiectoria unei spirale descendente în întreaga zonă euro. De asemenea, am văzut cum prăbușirea unei bănci transfrontaliere importante poate avea drept consecință o situație complexă și confuză: rezoluția băncii Dexia nu este un model de urmat. Avem nevoie de un sistem în cadrul căruia să se poată lua decizii în mod rapid și eficient, evitându-se apariția îndoielilor cu privire la impactul asupra finanțelor publice, și ale cărui norme să creeze un climat de siguranță în cadrul pieței. Conform propunerii de astăzi privind un mecanism unic de rezoluție, garantarea faptului că supravegherea și rezoluția sunt aliniate la nivel central, asigurându-se, totodată, implicarea tuturor actorilor naționali relevanți, și susținute printr-un mecanism corespunzător de finanțare a rezoluției, va permite gestionarea cu mai multă eficacitate a crizelor bancare în uniunea bancară și va contribui la ruperea legăturii dintre crizele datoriei suverane și băncile aflate în dificultate majoră.”

Adina Elena OPREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică